Europski parlament ukinuo imunitet Junquerasu

Europski parlament prihvatio je u petak zahtjev Španjolske i ukinuo zastupnički imunitet Oriolu Junquerasu, bivšem potpredsjedniku katalonske vlade osuđenom na 13 godina zatvora zbog organiziranja referenduma o nezavisnosti Katalonije.

Junqueras se nalazio u španjolskom pritvoru kada je u svibnju bio izabran u Europski parlament na listi Katalonske republikanske ljevice (ERC). Zbog toga nije mogao sudjelovati na konstituirajućoj sjednici te ondje preuzeti dužnost.

U listopadu je osuđen na 13 godina zatvora zbog sudjelovanja u organiziranju referenduma o nezavisnosti Katalonije, pokrajine na sjeveroistoku sa 7,5 milijuna stanovnika, a što ga je bio zabranio španjolski Ustavni sud.

Sud Europske unije u Luxembourgu presudio je 19. prosinca da je Junqueras imao pravo na imunitet eurozastupnika u trenutku kada je bio izabran u Europski parlament. Slijedom toga, u svibnju mu je španjolsko pravosuđe trebalo dopustiti da ode u Europski parlament i preuzme mjesto zastupnika. A onda je španjolsko pravosuđe trebalo od Europskog parlamenta zatražiti poništenje imuniteta eurozastupnika.Nakon te presude suda u Luxembourgu odvjetnici Junquerasa zatražili su njegovo puštanje na slobodu kako bi otišao u parlament u Bruxellesu. Španjolsko državno odvjetništvo tvrdilo je da se ta presuda odnosi na razdoblje iz svibnja, kada je bio optužen i pritvoren, ali ne i na razdoblje od listopada kada mu je izrečena osuđujuća presuda.

Središnja izborna skupština, administrativno tijelo zaduženo za izbore u Španjolskoj, 3.siječnja odbilo je dati Junquerasu dozvolu da ode u Bruxelles i preuzme mjesto. Junquerasova obrana se žalbom obratila Vrhovnom sudu no sud je u četvrtak potvrdio da on mora ostati u zatvoru te da zbog osude u Španjolskoj ne može obnašati dužnost zastupnika.

Europski parlament je to prihvatio pa mu priznao mandat od 26. svibnja kada je izabran u parlament pa do 3. siječnja kada mu je španjolsko izborno tijelo odbilo dati dozvolu.

Komentari