Europski parlament odobrio Puigdemontu mjesto zastupnika

Bivši članovi katalonske vlade Carles Puigdemont i Antoni Comín, čije izručenje iz Belgije traži Španjolska, u petak su dobili akreditaciju od Europskog parlamenta i tako postali zastupnici ondje.

Bivši predsjednik vlade Puigdemont i Comín zadužen za zdravstvo nalaze se u Belgiji od 2017. godine nakon što su u Barceloni proglasili samostalnu republiku Kataloniju. U Španjolskoj su optuženi za poticanje stanovnika na ustanak, neposluh, te nezakonito korištenje javnog novca za organiziranje referenduma kojeg je bio zabranio Ustavni sud.

U svibnju su na izborima za Europski parlament osvojili zastupnička mjesta na listi stranke za nezavisnost Katalonije.

Sud EU traži da se parlamentarni zastupnik pusti na slobodu

No Europski parlament uskratio im je akreditaciju pa nisu mogli preuzeti mjesta i sudjelovati na konstituirajućoj sjednici. U četvrtak je, međutim, Sud Europske unije u Luxembourgu presudio kako je španjolsko pravosuđe trebalo pustiti njihovog zatvorenog kolegu Oriola Junquerasa da preuzme mjesto u Europskom parlamentu.



Junqueras, bivši potpredsjednik katalonske vlade, također je u svibnju osvojio mjesto u Europskom parlamentu no nalazio se u pritvoru u Španjolskoj pod istim optužbama pa nije mogao preuzeti mjesto eurozastupnika. Sudac u Luxembourgu rekao je kako je objavom rezultata izbora automatski stekao imunitet zastupnika te da mu je španjolsko pravosuđe trebalo dopustiti odlazak u Europski parlament.

Junqueras je u listopadu osuđen na 13 godina zatvora. Vrhovni sud u Madridu osudio je još osmoricu bivših dužnosnika na nešto manje zatvorske kazne. Junquerasov odvjetnik zatražio je njegovo puštanje na slobodu dok je španjolsko državno odvjetništvo zatražilo njegov ostanak u zatvoru tvrdeći da se presuda u Luxembourgu ne odnosu na osuđujuću presudu nego na prethodno razdoblje dok se nalazio optužen u pritvoru. Španjolski Vrhovni sud će idućih dana razmotriti presudu iz Luxembourga pa se očitovati o njoj.

Katalonski zastupnici: Velika pobjeda za Europu

Puigdemont i Comín su u Bruxellesu pozdravili presudu Suda EU-a. Puigdemont je u petak izlazeći iz Europskog parlamenta rekao: “Morali smo se boriti protiv moćne mašinerije pod utjecajem španjolske države. Europsko pravosuđe kaže da smo eurozastupnici, a zakone je potrebno poštivati. Ovo je velika pobjeda za Europu”.

On i Comín dobili su privremene akreditacije koje bi u idućih desetak dana mogle postati stalne. Kada postanu stalne zatražit će da se protiv njih povuče europski uhidbeni nalog iz Španjolske.

Španjolski sud i dalje traži od Belgije njihovo izručenje. Belgijski sud je ovaj mjesec odgodio odluku do sredine veljače. Španjolski ministar unutarnjih poslova Fernando Grande-Marlaska rekao je kako će Španjolska poštivati odluke sudova.

Komentari