Europske burze skočile zbog optimizma oko sporazuma između SAD-a i Kine

Ilustracija

Na europskim su burzama u petak ujutro cijene dionica porasle, kao i na azijskim tržištima, jer se ulagači nadaju da će uskoro SAD i Kina postići dogovor o parcijalnom trgovinskom sporazumu.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 9,30 sati u plusu 0,3 posto, nakon što je jučer porastao 1,2 posto.

Jutros je londonski FTSE indeks ojačao 0,30 posto, na 7.160 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,15 posto, na 13.072 boda, a pariški CAC 0,35 posto, na 5.820 bodova.

Kao i jučer na Wall Streetu, rast indeksa zahvaljuje se nadi ulagača da bi SAD i Kina uskoro mogle postići parcijalni trgovinski sporazum.



Washington već danima poručuje da pregovori teku dobro, dok Peking traži da se ukinu carine kako bi se postigao dogovor o prvoj fazi sporazuma.

Ulagači se nadaju sporazumu prije 15. prosinca, za kada je SAD najavio uvođenje dodatnih carina na uvoz kineskih proizvoda.

U fokusu ulagača bit će danas i izvješće o zapošljavanju u SAD-u, koje obično znatno utječe na smjer tržišta. Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da je u studenome broj zaposlenih povećan za 180.000.

I na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio u plusu 0,4 posto.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks ojačao 0,2 posto, na 23.354 bodova.

Komentari