Europska Unija smanjuje financije Turskoj, Komisija još nije komentirala ove rezove

U 2020. godini će Turskoj biti na raspolaganju samo 25 posto od ukupne predviđene sume EU financija. Ipak, Sporazum o izbjeglicama između Turske i EU će se i dalje poštovati. Tu nema rezova.

Europska komisija nije komentirala ove rezove

Za 2020. godinu će 75 posto prvobitno predviđene pomoći biti ukinuto, navodi se u pismu Josepa Borrella, EU povjerenik za vanjsku i sigurnosnu politiku upućenom Europskom parlamentu. Prema navodima iz Europske komisije, Turska će ove godine dobiti samo 168 milijuna eura iz takozvanog IPA pretpristupnog fonda Europske unije. 150 milijuna eura od te sume otići će na programe podrške demokracije i vladavine prava, a preostalih 18 milijuna eura na program ruralnog razvoja. Komisija još nije komentirala ove rezove.

Sporazum o izbjeglicama “se ne dira”

IPA pretpristupnim fondovima EU podržava reformske procese zemalja kandidata i poboljšava njihovu konkurentnost. Međutim, pregovori o pristupanju s Turskom su već godinama zamrznuti. Novo smanjenje sredstava Borrell opravdava neovlaštenim radovima na bušotinama zemnog plina Turske u području pokraj obale članice EU-a na Cipru, te vojnom operacijom Turske na sjeveroistoku Sirije koja je započela u listopadu. Ranije ovog mjeseca, Borrell je osudio je tursko “uplitanje” u Libiji.

S druge strane, smanjenja fondova EU-a Turskoj neće utjecati na izbjegličku krizu i Sporazum o izbjeglicama između EU i Turske će se i dalje poštovati. Sporazumom iz 2016. predviđa se da Grčka migrante, koji su u zemlju ušli ilegalnim putem, može poslati natrag u Tursku. Zauzvrat, EU preuzima određeni broj sirijskih izbjeglica iz Turske i financijski podržava Tursku u skrbi o izbjeglicama. Već neko vrijeme u Grčku pristiže značajno više izbjeglica iz Turske, piše DW.



Komentari