Europska unija protiv Trumpa i Izraela: Osuđuju ‘ilegalna’ naselja

screenshot/Bijela kuća

Europska unija ponovila je u ponedjeljak da osuđuje politiku izraelskog naseljavanja, odgovorivši time na odluku Washingtona da više ne smatra da je naseljavanje suprotno međunarodnom pravu.

“Stajalište Europske unije o politici izraelskog naseljavanja na okupiranom palestinskom teritoriju je jasno i nepromijenjeno, svako naseljavanje je ilegalno po međunarodnom pravu i ugrožava rješenje koje se temelji na dvije države i mogućnost trajnog mira, kao što stoji u rezoluciji 2334 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda”, navela je visoka predstavnica EU-a za vanjsku i za sigurnosnu politiku Federica Mogherini u priopćenju u Bruxellesu.

Sjedinjene Države više ne smatraju da je izgradnja izraelskih naselja na Zapadnoj obali suprotna međunarodnom pravu, rekao je u ponedjeljak američki državni tajnik Mike Pompeo, dok UN i veliki dio međunarodne zajednice smatraju ilegalnim to zauzimanje palestinskih teritorija.

“EU traži od Izraela da okonča svaku izgradnju naselja, sukladno svojim obvezama”, dodala je.

Izraelski je premijer Benjamin Netanyahu pozdravio američku odluku, za koju je uglavnom odgovoran američki predsjednik Donald Trump, nazvavši je “odrazom povijesne istine”.

Komentari