Europska unija proširuje sankcije protiv Bjelorusije

Ilustracija

Ministri vanjskih poslova država članica EU-a proširili su u ponedjeljak sankcije protiv Bjelorusije što će Uniji omogućiti sankcioniranje pojedinaca i pravnih osoba koje pomažu režimu Aleksandra Lukašenka u dovođenju migranata na granice EU-a.

Današnja odluka održava odlučnost Europske unije da se suprotstavi instrumentalizaciji migranata u političke svrhe, izjavio je visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell.

Borell je istaknuo da je represija Lukašenkova režima prema oporbi i vlastitom stanovništvu neprihvatljiva.

EU je od listopada 2020. postupno proširivala sankcije protiv Bjelorusije. Sankcije su najprije uvedene kao odgovor na izborne manipulacije na predsjedničkim izborima u kolovozu 2020 i na zastrašivanje i nasilno slamanje mirnih prosvjeda.



Ukupno 166 osoba i 15 pravnih osoba obuhvaćeno je sankcijama, koje se sastoje u zabrani putovanja u EU i zamrzavanje imovine. Popis osoba pod sankcijama uključuje predsjednika Aleksandra Lukašenka i njegova sina, savjetnika za nacionalnu sigurnost Viktora Lukašenka te niz osoba iz političkog vodstva Bjelorusije, pravosudnih dužnosnika i nekoliko gospodarstvenika.

Već nekoliko dana tisuće migranata iz trećih zemalja zarobljeno je u improviziranim šumskim kampovima na granici Bjelorusije i Poljske dok se temperature kreću oko nule. Gomile migranata koji traže put do teritorija EU također su se okupile na litvanskoj i latvijskoj granici.

EU optužuje Minsk za hibridni napad dovođenjem migranata kako bi izvršio pritisak na blok zbog sankcija što su ih uvele njegove članice.

Komentari