Europska komisija tvrdi da je postigla napredak u migrantskoj krizi

Napori da se zaustavi migrantski val na granici između Bjelorusije i Poljske urodili su plodom, ustvrdio je potpredsjednik Europske komisije Margaritis Schinas u petak kada je Turska postala prva država koja prekida ukrcavanje migranata na letovima za Bjelorusiju.

– Općenito, vidimo napredak na svim područjima. U ponedjeljak ću posjetiti Bagdad, a idući tjedan, nadam se, Ankaru, rekao je Schinas na konferenciji za novinare u Bejrutu nakon razgovora s libanonskim predsjednikom Michelom Aounom.

 

– Osjećam da je ovo trenutak u kojem Europa broji na neki način svoje prijatelje i jako smo sretni što ih imamo puno, dodao je.



 

Nekoliko tisuća migranata, većinom s Bliskog istoka, nalazi se u teškim uvjetima na granici između Bjelorusije i Poljske.

 

EU optužuje Minsk da je organizirao taj migrantski val osiguravši migrantima vize kako bi se osvetio za sankcije uvedene zbog nasilnog gušenja oporbe.

 

Spriječiti ukrcavanje

 

Bruxelles već danima pokušava uvjeriti zemlje iz kojih migranti dolaze da spriječe njihovo ukrcavanje u zrakoplove za Minsk.

 

Turska je prva zemlja koja je uvela takvu zabranu, objavljeno je u petak na čemu je Schinas zahvalio službenoj Ankari. Turska opća uprava za civilno zrakoplovstvo reklo je u petak da zabranjuje prodaju karata na letovima za Bjelorusiju građanima Sirije, Iraka i Jemena.

 

Europska komisija zaprijetila je ranije sankcijama zrakoplovnim kompanijama koje prevoze migrante u Bjelorusiju. Libanon je jedna od zemalja iz koje migranti kreću za Minsk.

 

Ministri vanjskih poslova Europske unije mogli bi već u ponedjeljak odobriti nove sankcije Bjelorusiji, a uključile bi pojedince i tvrtke, kazao je jedan diplomat.

 

– Već smo usvojili određen broj sankcija protiv bjeloruskog režima i pojačat ćemo ih petim paketom mjera koji će stupiti na snagu idući tjedan, kazao je Schinas.

 

Budu li donesene u ponedjeljak bit će to peti paket sankcija od spornih predsjedničkih izbora u kolovozu 2020. kojima je bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko dobio novi mandat.

Komentari