Europska komisija Hrvatskoj odobrila 319 milijuna eura za sanaciju štete na Banovini

Ilustracija Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Europska komisija donijela je odluku da se Hrvatskoj odobri 319 milijuna eura nepovratne pomoći za sanaciju štete od potresa na Banovini.

Europska komisija je objavila informaciju o prihvaćanju odluke o dodjeli sredstava EUSF-a na temelju zahtjeva koji je Republika Hrvatska podnijela u svrhu naknade sredstava za sanaciju štete nastale u potresima iz prosinca 2020. godine koji su najviše pogodili područje Banovine i šire okolice, priopćilo je Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Riječ je o Prijedlogu odluke o dodjeli sredstava koja će biti upućena u daljnji postupak u Europski parlament i Vijeće EU-a. Odluka će biti izvršna, odnosno isplata preostalog dijela sredstava do ukupno odobrenog iznosa bit će moguća tek nakon završetka postupka navedenih tijela EU-a.

Podsjeća se kako je Hrvatskoj u kolovozu ove godine uplaćen dio predujma u iznosu od 41.325.507,00 eura, a prema prijedlogu odluke Europske komisije, ukupni iznos bio bi 319.192.359,00 eura, prenosi Hrt.hr.



Isto tako, Hrvatska je do sada već primila 683,7 milijuna eura nepovratne pomoći za saniranje posljedica razornog potresa u Zagrebu, što ukupno čini više od milijardu eura nepovratne pomoći koliko će Republika Hrvatska primiti iz Fonda solidarnosti EU-a, navodi se u priopćenju.

 

Komentari