Europska komisija Hrvatskoj odobrila 319 milijuna eura za sanaciju štete na Banovini

Ilustracija Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Europska komisija donijela je odluku da se Hrvatskoj odobri 319 milijuna eura nepovratne pomoći za sanaciju štete od potresa na Banovini.

Europska komisija je objavila informaciju o prihvaćanju odluke o dodjeli sredstava EUSF-a na temelju zahtjeva koji je Republika Hrvatska podnijela u svrhu naknade sredstava za sanaciju štete nastale u potresima iz prosinca 2020. godine koji su najviše pogodili područje Banovine i šire okolice, priopćilo je Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Riječ je o Prijedlogu odluke o dodjeli sredstava koja će biti upućena u daljnji postupak u Europski parlament i Vijeće EU-a. Odluka će biti izvršna, odnosno isplata preostalog dijela sredstava do ukupno odobrenog iznosa bit će moguća tek nakon završetka postupka navedenih tijela EU-a.

Podsjeća se kako je Hrvatskoj u kolovozu ove godine uplaćen dio predujma u iznosu od 41.325.507,00 eura, a prema prijedlogu odluke Europske komisije, ukupni iznos bio bi 319.192.359,00 eura, prenosi Hrt.hr.Isto tako, Hrvatska je do sada već primila 683,7 milijuna eura nepovratne pomoći za saniranje posljedica razornog potresa u Zagrebu, što ukupno čini više od milijardu eura nepovratne pomoći koliko će Republika Hrvatska primiti iz Fonda solidarnosti EU-a, navodi se u priopćenju.

 

Komentari