EU povjerenica Kyriakides i Beroš: Slušajte znanstvenike a ne društvene mreže

Bruno Konjevic / CROPIX

U Zagreb je stigla povjerenica Europske komisije za zdravstvo i sigurnost hrane Stella Kyriakides. Na mjestu za cijepljenje na Zagrebačkom velesajmu sastala se s ministrom zdravstva Vilijem Berošem. Poručila je hrvatskim gađanima da se cijepe i slušaju poruke znanstvenika, a ne poruke s društvenih mreža.

– Želim poslati vrlo jednostavnu poruku hrvatskim građanima – cijepite se kako biste zaštitili sebe, svoje sugrađane i kako bolnice opet ne bi postale prepune oboljelih. To je vrlo jasna poruka, zasnovana na znanosti i realnosti koja nam je poznata. Slušajte znanstvenike, a ne ‘eksperte’ na društvenim mrežama, rekla je Stella Kyriakides.

– Nismo u istoj situaciji kao 2020. godine, danas imamo sigurno i djelotvorno cjepivo koje je odobreno za upotrebu u EU, imamo dovoljno cjepiva, ali moramo ići naprijed. Ne želimo imati pandemiju necijepljenih, kaže europska povjerenica.

Hrvatska je dosad cijepila oko 55 posto populacije, mora to ubrzati jer u EU danas imamo u potpunosti cijepljeno više od 75 posto populacije. Zato što je više moguće treba ubrzati cijepljenje kako ne bismo u EU imali područja koja još nisu zaštićena, prenosi HRT.hr.



– Nalazimo se pred velikim izazovima, dvije epidemije koje nas zaista zdravstveno ugrožavaju – COVID-19 i pandemija onkoloških bolesti. Povjerenica je došla dati potporu hrvatskim zdravstvenim vlastima – kako se boriti na oba pravca, naglasio je ministar Beroš.

Povjerenica Kyriakides i ministar Beroš razgovarali su o strategiji Europske unije za cjepiva i provedbi nacionalne kampanje cijepljenja u Hrvatskoj, kao i daljnjim potezima u vezi s europskim planom za borbu protiv raka. Zajedno će posjetiti i Zavod za onkologiju u Klinici za dječje bolesti.

Komentari