UN UPOZORAVA Odluka o ‘klimatskim izbjeglica’ mogla bi dovesti do novog migracijskog vala

ilustracija, obalna straža sad-a

Visoki povjerenik UN-a za izbjeglice Filippo Grandi je u utorak u razgovoru za Reuters na Svjetskom ekonomskom forumu (WEF) u Davosu rekao da odluka UN-a, donesena ovaj tjedan, znači da države moraju klimatske migrante tretirati kao izbjeglice, što ima velike implikacije za vlade.

Odbor za ljudska prava UN-a u ponedjeljak je donio presudu za slučaj Ioanea Teitiota, stanovnika pacifičke otočne države Kiribati, koji je podnio tužbu protiv Novog Zelanda nakon što mu ta država nije odobrila azil.

Filippo Grandi, Foto: Susan Hopper, UNHCR

“Iz presude proizlazi da ako postoji prijetnja vašem životu zbog klimatskih promjena i izvanrednog stanja i ako pređete granicu i uđete u drugu zemlju, ne bi trebali biti poslani natrag zato što vam je život ugrožen, kao u ratnoj situaciji ili u slučaju progona”, rekao je Grandi.

“Moramo biti pripremljeni za velik val ljudi koji odlaze iz svojih domova protiv svoje volje”, rekao je Visoki povjerenik UNHCR-a.



“Ne bih se odvažio govoriti o konkretnim brojkama, to je previše spekulativno, ali zasigurno govorimo o milijunima ljudi”, zaključio je Grandi.

Komentari