Talibani ubili američkog vojnika u Afganistanu, priložili jezivi ‘dokaz’

Talibani su objavili u ponedjeljak kako su njihovi borci u Afganistanu ubili pripadnika američke vojske te su kao dokaz priložili fotografije ruksaka natopljenog krvlju i osobne iskaznice ubijenog vojnika.

Američko Ministarstvo obrane priopćilo je kako je Michael Goble, američki vojni narednik iz New Jerseyja, umro u ponedjeljak od zadobivenih ozljeda dok je njegova postrojba sudjelovala u borbenim operacijama dan ranije u provinciji Kunduz. Incident se istražuje, priopćio je Pentagon.

U poruci koja je sadržavala i fotografije glasnogovornik talibana Zabihullah Mudžahid rekao je kako su ubili pripadnika američkih snaga u eksploziji u sjevernoj provinciji Kunduz.

Oko 20.000 stranih trupa, većinom američkih, nalazi se u Afganistanu u sklopu misije NATO-a pod vodstvom SAD-a za osposobljavanje, pomoć i savjetovanje afganistanskih snaga, a dio američkih snaga provodi protuterorističke operacije protiv islamističkih militantnih skupina.



U Afganistanu je u 2019. ubijeno više desetaka pripadnika inozemnih snaga. SAD su u posljednjih godinu dana pregovarale s talibanskim militantima o sporazumu o povlačenju svoje vojske, tražeći talibanska jamstva za to no ovoga mjeseca pregovori su prekinuti nakon što su pobunjenici pokrenuli samoubilački napad na veliku američku bazu.

Afganistanske vladine snage, koje podržava američka vojska, nedavno su pojačale operacije protiv talibana u Kunduzu.

Komentari