Sukobi afganistanskih snaga i talibana usprkos pomaku u pregovorima

Afganistan/ilustracija

Snage afganistanske vlade i talibanski pobunjenici sukobljavali su se u zadnja 24 sata usprkos navodima američkih dužnosnika o postignutom pomaku u mirovnim pregovorima za okončanje 18-godišnjeg sukoba.

Dok pregovarači zaraćenih strana nastavljaju sa sastancima u Dohi u Kataru, talibanski i afganistanske snage izvještavaju o sukobima na terenu.

Afganistansko ministarstvo obrane priopćilo je da je u zračnom udaru ubijen talibanski zapovjednik u sjevernoj pokrajini Balku u četvrtak navečer.

“U rezultatu ciljanog zračnog udara afganistanskih zračnih snaga, Mavlavi Sardar Mohamad, ključni član talibanskog vojnog povjerenstva ubijen je zajedno s još osmoricom”, stoji u priopćenju.



Talibani nisu potvrdili taj napad

Njihov glasnogovornik Zabihula Mudžahid rekao je da su pobunjenici ubili šest afganistanskih vojnika, među kojima dvojicu časnika, u napadu na kontrolnu točku u sjevernoj pokrajini Kunduzu.

Afganistanski, talibanski i američki izvori izjavili su da bi mirovni sporazum mogao biti potpisan ovoga mjeseca, što bi omogućilo povlačenje dijela od 13.000 američkih vojnika i tisuća drugog osoblja NATO-a koji su ostali u Afganistanu nakon američke intervencije u svrhu svrgavanja talibanskog režima 2001.

Američki predsjednik Donald Trump kazao je u četvrtak kako postoje “dobri izgledi” za postizanje sporazuma s talibanima o smanjenju broja američkih vojnika u Afganistanu.

Američki državni tajnik Mike Pompeo rekao je u četvrtak da se dogodio “prilično značajan napredak” u mirovnim pregovorima s talibanima zadnjih dana, a ministar obrane Mark Esper kazao je novinarima da je dogovoreno “sedmodnevno smanjenje nasilja”.

Komentari