Srpski zastupnici u parlamentu BiH počeli provoditi blokadu njegova rada

Zastupnici srpske nacionalnosti u parlamentu Bosne i Hercegovine u petak su počeli provoditi najavljenu blokadu rada državnih tijela vlasti onemogućivši usvajanje svih zakonskih prijedloga i promjena koje su bile na dnevnom redu sjednice gornjeg doma parlamenta.

Srpski zastupnici koji su se pojavili na sjednici Doma naroda državnog parlamenta glasovali su protiv prijedloga svih zaključaka te zakona i izmjena zakonskih odredbi pa su na taj način onemogućili njihovo usvajanje.

Na dnevnom redu su bile i važne točke poput izmjena zakona o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji (OSA), kojima je trebao biti definiran novi način primjena mjera tajnog praćenja i prisluškivanja.

Gornji dom bosanskohercegovačkog parlamenta čini po pet zastupnika iz reda svakog konstitutivnog naroda i on mora potvrditi sve zakone koje donosi Zastupnički dom kako bi oni stupili na snagu.



Način odlučivanja u Domu naroda definiran je tako da svaka odluka mora dobiti potporu većine zastupnika iz svakog entiteta, kao i da za nju mora glasovati najmanje tri od pet zastupnika iz svakog nacionalnog kluba.

Blokadu procesa odlučivanja u svim državnim tijelima vlasti najavili su ranije ovog tjedna dužnosnici iz Republike Srpske, koji su nezadovoljni djelovanjem Ustavnog suda BiH.

Taj je sud prošlog tjedna presudio kako su neustavne neke odredbe zakona o poljoprivrednom zemljištu kojega je usvojio parlament RS. Sudski pravorijek je kako zemljište koje ima status javnog dobra ne može biti vlasništvo entiteta nego države BiH.

Vlasti u RS-u, predvođene članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, tvrde kako im Ustavni sud “otima imovinu” te ultimativno traže donošenje novog zakona o ovom sudu kao i odlazak troje stranih sudaca iz njegovog sastava.

Najavili su kako će blokada rada državnih tijela vlasti potrajati sve dok se takav zahtjev ne realizira.

Izetbegović optužio Dodika da provodi državni udar, poslao poruku i HDZ-u BiH

Izetbegović optužio Dodika da provodi državni udar, poslao poruku i HDZ-u BiH

Komentari