Slovenski ministar podržao sudsku odluku kojom je odbačena žalba Agrokora

Slovenska Vlada

Slovenski ministar za gospodarstvo Zdravko Počivalšek podržao je u utorak odluku okružnog suda u Ljubljani kojom je taj sud kao neutemeljenu odbacio žalbu Agrokora na zapljenu dionica Mercatora od strane slovenske agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AVK).

“Slovenija je pravna država i slovenske zakone treba poštovati”, naveo je Počivalšek u poruci na svom Twitter profilu.

Time je reagirao na odluku suda koji je potvrdo raniju odluku regulatora AVK prema kojoj se Agrokoru zbog globe od 53,9 milijuna eura, dosuđene zbog neprijavljene tržišne koncentracije Mercatora, odnosno njegova preuzimanja punionice vode Costella, privremeno oduzimaju dionice slovenskog trgovačkog lanca.

Okružni sud potvrdio odluku o oduzimanju dionica Mercatora



Direktor AVK-a Andrej Matvoz kazao je u izjavi za Slovenski radio da su zaprimili odluku okružnog suda kojom je kao neosnovana odbijena žalba Agrokora na rješenje agencije o globi i zapljeni dionica Mercatora, te da na tu odluku okružnog suda nema žalbe.

Agrokor je krajem prošle godine prijavio AVK potpredsjednici Europske komisije i tijelima za zaštitu tržišnog natjecanja, koje je izvijestio o postupcima te agencije vezanim za prijenos imovine Mercatora s Agrokora na Fortenovu. U prijavi se uz ostalo kaže da su postupci AVK-a u suprotnosti sa zakonima i praksom EU-a i Slovenije.

Kako u utorak u komentaru navodi Slovenski radio, riječ je o ozbiljnim optužbama na račun poštivanja vladavine prava u Sloveniji, na što bi se – kako navodi – morala odazvati i slovenska diplomacija.

Komentari