Salviniju prijeti suđenje

Flickr.com

Odbor talijanskog Senata odobrio je u ponedjeljak sudski zahtjev da se provede istraga protiv vođe krajnje desne Lige Mattea Salvinija, što bi moglo dovesti do suđenja, a tereti ga se da je prošle godine protuzakonito zadržao migrante na brodu obalne straže.

Salvini je u to vrijeme bio ministar unutarnjih poslova i obećavao da će zaustaviti imigraciju iz Afrike.

Bude li proglašen krivim, prijeti mu do 15 godina zatvora, a mogao bi dobiti i zabranu obnašanja političkih dužnosti.

“Ići ću na sud uzdignute glave za talijanski narod”, rekao je Salvini svojim pristašama. “Ako me uhite, morat će pronaći zatvor koji će biti dovoljno velik za sve nas.”



Salvini je u srpnju 2019. naredio da 131 spašeni migrant ostane na brodu na moru kod Sicilije šest dana dok druge europske države nisu pristale preuzeti ih.

Sud u Cataniji na Siciliji, posebni sud za istrage protiv ministara, prošli je mjesec preporučio da se Salviniju sudi zbog protuzakonitog zadržavanja migranata na brodu obalne straže Gregoretti.

No po talijanskom zakonu, bivšim ministrima ne može se suditi za postupke počinjene dok su bili na vlasti, osim ako istragu ne odobri parlamentarni odbor.

Salvini mučenik

Senatski odbor, koji ima 23 člana, glasao je neriješeno. Petorica članova odbora bila su za, a petorica protiv sudskog zahtjeva. Po pravilima, to znači da se istraga može provesti.

Senatori Lige glasali su za, a druge stranke desnog centra bile su protiv. Članovi odbora iz redova vladajućih stranaka, Pokreta pet zvijezda i Demokratske stranke, bojkotirali su sastanak odbora.

Vladajuće stranke prvo su tražile da se saslušanje odgodi strahujući da bi Salvini mogao iskoristiti aferu da se prikaže kao mučenik koji se žrtvuje za zaštitu talijanskih granica, a potom su odlučile da neće sudjelovati u glasanju.

Salvini je u početku tražio da se sudski zahtjev odbaci, ali je u subotu naglo promijenio mišljenje.

“Službeno tražim od senatora da me pošalju na suđenje, jer će se talijanskom narodu suditi zajedno sa mnom”, rekao je, instruirajući senatore Lige da dopuste istragu.

Odluka odbora mogla bi se promijeniti nakon regionalnih izbora u nedjelju, koji bi mogli poljuljati vladajuću koaliciju koja je na vlasti tek četiri mjeseca.

Stajališta stranaka mogla bi se, naime, promijeniti nakon izbora u regiji Emilia-Romagna, bogatoj regiji na sjeveru zemlje kojom od Drugog svjetskog rata vladaju lijeve stranke. Ankete ukazuju na tijesnu utrku između Lige i Demokratske stranke u toj regiji.

Konačna odluka ovisi o glasanju punog saziva Senata idući mjesec.

Istraga o slučaju Gregoretti podsjeća na sličan slučaj iz kolovoza 2018. kada je bilo zatraženo suđenje Salviniju zbog odluke o zadržavanju 150 migranata na brodu obalne straže pet dana.

Tada je parlamentarni odbor blokirao provođenje zahtjeva za istragom, a tadašnji Salvinijev koalicijski partner Pokret pet zvijezda podržao ga je, uz objašnjenje da je odluka o zadržavanju migranata na moru bila zajednička.

Komentari