Poljska: Izvješće Venecijanske komisije je parodija, primjer neokolonijalizma

Zbigniew Ziobro, wiki

Poljski ministar pravosuđa Zbigniew Ziobro oštro je kritizirao mišljenje savjetodavnog tijela Vijeća Europe o poljskom zakonu o disciplinskim mjerama za suce i nazvao ga “parodijom” i primjerom “neokolonijalnog razmišljanja”.

U izvješću koji je u četvrtak objavila Venecijanska komisija, navodi se da prijedlog zakona, kojim se uvode disciplinske mjere za suce, može dodatno potkopati neovisnost pravosuđa u toj zemlji.

Zakon će sucima “ozbiljno ograničiti” slobodu govora i udruživanja te ih staviti u “nemoguću poziciju suočavanja s disciplinarnim procedurama” zbog odluka koje donesu prema europskim zakonima, navodi se u izvješću Venecijanske komisije koja predlaže odbacivanje prijedloga zakona.

Ziobro je mišljenje Venecijanske komisije na konferenciji za medije nazvao “parodijom” i tvrdi da dokument predstavlja “neokolonijalno razmišljanje” i dijeli zemlje na stare demokracije i one mlade s manjim pravima.



Kaže da Komisija želi Poljake lišiti mogućnosti utjecaja na imenovanja sudaca kroz demokratski izabrane predstavnike vlasti, što je slučaj i u nekim zemljama EU-a, uključujući Njemačku.

“Oni to smiju činiti, ali nama Poljacima to nije dopušteno”, rekao je Ziobro. “Poljska nikada neće prihvatiti takve omalovažavajuće tonove”, dodao je ministar pravosuđa.

Prijedlog zakona je već prihvaćen u donjem domu parlamenta i ovog tjedna bi mogao ići na glasanje u Senat koji je zatražio mišljenje Venecijanske komisije.

Iako se očekuje da će gornji dom, koji kontrolira oporba, velikom većinom odbaciti zakon, donji dom koji kontrolira vladajuća stranka Pravo i pravda (PiS) imat će završnu riječ.

Prijedlog zakona je izazvao kritike među sucima i ulične prosvjede u Poljskoj.

Komentari