Novi politički podcast – (Geo)politički objektiv

Novinar i kolumnist Davor Dijanović pokrenuo je audio podcast pod nazivom (Geo)politički objektiv podcast. U prvoj epizodi podcasta iznio je razloge i motive pokretanja podcasta te najavio bavljenje strateškim političkim temama, temama iz područja povijesti, geopolitike i međunarodnih odnosa, ali i iz područja filozofije i književnosti.

Dijanović je upozorio na medijsku i kulturnu hegemoniju u Republici Hrvatskoj koja rezultira time da su voditelji podcasta gotovo isključivo osobe desne ili klasično-liberalne orijentacije dok su ljevičarske medijske figure u pravilu one koje “drmaju” mainstream medijima. Dijanović tu činjenicu objašnjava na temelju koncepta kulturne hegemonije koji je osmislio talijanski marksist Antonio Gramsci, a koja je hegemonija realnost i u Republici Hrvatskoj.

U prvoj epizodi Dijanović se ukratko osvrnuo i na drugi krug predsjedničkih izbora i koncept tzv. manjeg zla. Izrazio je nadanje da će birači – matoševski rečeno – u drugome krugu politički šah odigrati razumom te da na Pantovčaku ne ćemo ponovno dobiti ljevičarsko uzgajalište ustaških zmija i fašističkih aždaja. Sljedeća epizoda podcasta najavljena je nakon drugoga kruga predsjedničkih izbora koji će ujedno biti i predmet druge epizode.

Cijeli podcast možete poslušati na poveznici, a tamo se možete i besplatno preplatiti kako biste dobili obavijesti o novim epizodama.



Komentari