Novi ‘nevidljivi’ NATO dron nadzirat će migrantske brodove u sredozemlju, Rusiju

screenshot

Glavni tajnik NATO saveza Jens Stoltenberg izjavio je za medij Verdnes Gang kako je u NATO-ovoj zrakoplovnoj bazi Sigonella, u Italiji, počeo djelovati prvi sustav bespilotnog obavještajnog zrakoplovstva te vojno-političke organizacije (Alliance Ground Surveillance, AGS), koji će omogućiti pogled u dubinu ruskog teritorija.

“Oni će letjeti nad teritorijem država NATO saveza. Ali moći će vidjeti što se događa daleko u dubini nama susjednih država, i omogućiti nam bolje shvaćanje onoga što se događa s druge strane granice. Da nam je to bilo moguće 2014.g., kada je Rusija iskoristila vojnu silu u Ukrajini i anektirala Krim, omogućilo bi nam precizniju informaciju o onome što se događa”, kazao je glavni tajnik NATO saveza.

Prva dva drona RQ-4D Phoenix već su iz SAD-a stigla na Siciliju. Sustav će u operativnu spremnost biti uveden tijekom idućih nekoliko mjeseci, a do kraja godine stići će još tri drona, kazao je Stoltenberg, i dodao, kako će on omogućiti nadzor čitavog teritorija NATO saveza  i izvan njega – od Arktika do Sahela, od Atlantika do Istočne Europe.

Kazao je kako taj sustav može pod bilo kojim vremenskim uvjetima bilježiti podatke o pokretima na zemlji i u vodi, i čak bilježiti eksplozije. Ranije je to bilo moguće samo od strane SAD-a, a sada će se njime moći koristiti sve članice NATO saveza. Sustav će opsluživati 600 osoba, a njime će se vršiti monitoring, prije svega Sjeverne Afrike i kretanja brodova s migrantima u Sredozemnom moru.



Nevidljivi dronovi RQ-4D Phoenix imaju radijus djelovanja od 16 tisuća kilometara i mogu letjeti u autonomnom režimu više od 30 sati. Opremljeni su vrlo osjetljivim radarima, koji mogu prepoznavati objekte na velikoj udaljenosti, čak i one pokretne. Mogu uzletjeti na visinu do 18 tisuća metara i postizati brzinu od 557 km/h. Prvi podaci koje će prikupiti najprije će se analizirati u bazi Sigonelle, a nakon toga slati u zapovjedno središte NATO saveza u Bruxellesu.

Što se tiče ruske reakcije na ove riječi glavnog tajnika NATO saveza, nje još uvijek nema ali nije teško pretpostaviti kakva će ona biti. Jer Moskva će teško povjerovati kako je primaran cilj američkih dronova nadzor nad plovidbom krijumčarskih brodova Sredozemnim morem, kada se njih vrlo lako može detektirati i kroz već postoje nadzorne sustave. Osim toga, Rusi tvrde kako je navodna nevidljivost tog američkog drona vrlo relativna s obzirom da ga, kako kažu, detektiraju i sustavi PZO treće generacije, poput Grčkoj isporučenih sovjetskih sustava S-300.

Međutim, nije toliko stvar u (ne)stvarnoj nevidljivosti RQ-4D Phoenix ako on ne bude, kako navodi Stoltenberg, niti imao potrebe ulaska u zračni prostor NATO savezu susjednih država. Zato je glavno pitanje po Moskvu ipak ono o njegovim obavještajnim mogućnostima pri djelovanju s velike udaljenosti, kao i stvaranja zaštite od toga djelovanja tj. davanja protuodgovora, piše Geopolitika.news.

https://www.youtube.com/watch?v=pXGlQsCl53A

Komentari