NOVE PRILIKE, STARE PRIJETNJE Više od 800 uzvanika sudjelovalo na Europsko-ukrajinskom forumu

Međunarodna skupina gostiju iz Poljske i Ukrajine te drugih europskih i izvaneuropskih zemalja prisustvovala je trinaestom Europsko-ukrajinskom forumu održanom 4. i 5. veljače u Rzeszówu. Uzvanici su raspravljali o budućnosti Ukrajine i Starog kontinenta, s posebnim fokusom na buduće dileme s kojima će se suočiti Europa na istoku. Ovogodišnji forum organiziran je pod motom: “Nove prilike, stare prijetnje”.

Naravno, u kontekstu promjene vlasti u Kijevu, velika je pozornost posvećena reformama i modernizaciji ukrajinske države i njenim europskim aspiracijama. Još uvijek nije poznato koja će biti politika nove vlasti i hoće li Ukrajina u potpunosti iskoristiti mogućnosti koje joj se pružaju u suradnji sa zemljama Europske unije i NATO-a. Mnogo je pažnje posvećeno i razvoju moderne lokalne samouprave i civilnog društva u Ukrajini, kao i pitanjima sigurnosti.

Forumu je prisustvovalo više od 800 gostiju iz Poljske, Ukrajine, zemalja EU te SAD-a. Među njima su bili predstavnici vlada, političari, diplomati, poslovni ljudi, stručnjaci, lokalni čelnici, predstavnici Europske unije i drugih međunarodnih organizacija te think-tankova. Program je uključivao više od 50 panela za rasprave o gospodarskim, političkim i društvenim pitanjima.

EUROPSKO-UKRAJINSKI FORUM Europa je ključna za razvoj i modernizaciju Ukrajine



Program je započeo plenarnom sjednicom pod nazivom “Srednja i Istočna Europa u potrazi za vlastitom ulogom na kontinentu” koja se bavila temeljnim pitanjima na koja je Europa pokušavala odgovoriti. To su pitanja zajedničkih vrijednosti, tempa i prirode europskih integracija te budućnosti europskih institucija. Raspravu je vodio Maria Rokita, a govorili su Hans-Jürgen Heimsoeth, posebni predstavnik za Istočno partnerstvo u njemačkom Saveznom ministarstvu vanjskih poslova, Małgorzata Gosiewska, zamjenica predsjednika poljskog Sejma, Micheil Saakashvili, bivši predsjednik Gruzije i vođa Pokreta novih snaga, Oksana Jurynec, zastupnica u ukrajinskom parlamentu i Jan Krzysztof Bielecki, bivši premijer Poljske i predsjednik vijeća partnera tvrtke Ernst & Young.

Počinje Europsko-ukrajinski forum: Hoće li Zelensky nastaviti reforme i euroatlantski put Ukrajine?

I ove godine nagrađene su posebno zaslužne osobe za rad na prijateljskim poljsko-ukrajinskim odnosima. Na završnoj gali prvog dana konferencije nagradu Karpatske Europe zajedničkih vrijednosti dobili su Vera Meniok, začetnica međunarodnog festivala Bruno Schulz u Drohobyczu i Stanisław Stępień, direktor Jugoistočnog instututa u Przemyślu.

Drugi dan foruma počeo je plenarnom sjednicom na kojoj su se sudionici prisjetili vlastitih iskustva u politici Istočne Europe u proteklih trideset godina. Nekima je taj period bio označen borbom za slobodu i razvijanju demokracije. Drugima je to bilo vrijeme kada je mladim demokracijama pružana podrška u ostvarivanju njihovih europskih težnji. Panelisti plenarne sjednice pod nazivom “Trideset godina slobode Srednje i Istočne Europe – pokušaj ravnoteže” bili su Julie Ward, bivša zastupnica u Europskom parlamentu iz Velike Britanije, Anatoly Kinach, bivši ukrajinski premijer i predsjednik Saveza industrijalaca i poduzetnika Ukrajine, Ryszard Terlecki, zamjenik predsjednika Sejma Republike Poljske, Dietmar Stüdemann, bivši veleposlanik Savezne Republike Njemačke u Ukrajini i savjetnik predsjednika Ukrajine te član nadzornog odbora Deutsche Bank, Viktor Yerofeyev, ruski prozni pisac i publicist i Gianluigi Donelli, glavni urednik Radija 24 Il Sole 24 Ore (Italija), koji je moderirao raspravu.

Europsko-ukrajinski forum: Samo ujedinjena Europa može biti protuteža Rusiji

Portal Otvoreno medijski pokrovitelj Foruma

U svijetu u kojem vlada novac, sve je teže zadržati profesionalnu neovisnost. Novinarima koji rade u redakcijama dnevno-političkih medija posebno je teško raditi. Neovisno novinarstvo prelazi uglavnom na internet, gdje ga svatko može slobodno objavljivati ​​na vlastitoj web stranici. No, postoje li neovisni mediji? Kakvu ulogu danas igraju javni mediji u europskim zemljama, koje bi trebale biti čuvari neovisnosti? Je li neovisno novinarstvo samo građanstvo? Bila je to tema panela i pitanja na koje je u raspravi s drugim sudionicima pokušao odgovoriti glavni urednik portala Otvoreno.hr Marijan Opačak.

S njim su o toj temi raspravljali  Jaromír Piskoř – novinar češkog portala polskodnes.cz, Andrzej Plęs – novinar najvećeg dnevnog lista u Podkarpackieju – Vijesti, Tatiana Rozvadovska – direktorica ukrajinskog magazina BusinessWoman i urednik Partyk Salamon LoveKrakow.pl, čije su publikacije pridonijele raspuštanju odbora za promicanje organizacije zimskih olimpijskih igara u Krakovu 2022. Moderator panela bio je predsjednik Vijeća izdavača Udruženja lokalnih novina – Ryszard Pajura .

Održan i Slovački forum

Jedna od važnih značajki Europsko-ukrajinskog foruma uvijek je bila traženje prostora za suradnju između poslovnog svijeta i državne uprave. O tome se pričalo na drugom Slovačkom forumu, također održanom u Rzeszówu. Na forumu su istaknute glavne prednosti regije, poput turizma i dobro očuvane prirodne i kulturne baštine.

Sudionici foruma razgovarali su i o pitanjima prekogranične razmjene, energetske sigurnosti, te o izazovima u obrazovanju u prijevozu. Na svečanoj završnoj večeri drugog dana konferencije, Posebna nagrada drugog Slovačkog foruma dodjeljena je Martinu Fedoru, zastupniku u slovačkom parlamentu.

U sklopu Europsko-ukrajinskog foruma održan je i četvrti Istočni sajam. Sudjelovali su predstavnici mnogih industrija, uključujući IT i nove tehnologije, financijsku, osiguravajuću, građevinsku, kao i automobilsku, zrakoplovnu i turističku industriju.

U skladu s idejom organizatora – Instituta za istočne studije, sajam poduzetnicima iz Poljske i Ukrajine pružio priliku za razmjenu iskustva. Sajam je pružio i obilne prilike za dogovaranje poslovne suradnje. Glavna nagrada za najboljeg izlagača Sajma pripala je Ternopiljskoj oblasti iz Ukrajine.

Komentari