Mike Pompeo će na konferenciji u Berlinu poduprijeti mir u Libiji

U.S. Army Sgt. Amber I. Smith, Flickr

Američki državni tajnik Mike Pompeo sudjelovat će na međunarodnoj konferenciji o Libiji koja se u nedjelju organizira u Berlinu i ondje će potvrditi svoju potporu naporima na učvršćenju primirja u toj zemlji, priopćio je u četvrtak State Department.

Očekuje se da će Pompeo pozvati strane snage da se povuku iz te zemlje kojom pustoši građanski rat i zatražiti nastavak mirovnog procesa pod pokroviteljstvom Ujedinjenih naroda, rekao je neimenovani američki dužnosnik.

“Imperativ je nastavak primirja”, dodao je pred skupinom novinara, ne želeći otkriti identitet.

Prekid neprijateljstva, koji se uglavnom poštuje, stupio je na snagu u nedjelju u okolici libijske prijestolnice.



Maršal Kalifa Haftar, gospodar libijskog istoka otputovao je u nedjelju iz Moskve ne potpisavši dogovor o primirju, za razliku od Fajeza al Saradža čiju vladu nacionalnog jedinstva sa sjedištem u Tripoliju priznaje UN.

Glavna zadaća ove konferencije je učvrstiti mir a napose spriječiti strano upletanje u Libiji, pa i kroz vojnu pomoć. U tom smislu, sudionicima će se predložiti uvođenje embarga na oružje, rekao je Berlin.

Libiju, koja raspolaže najvećim zalihama nafte u Africi, nagriza nasilje i borba za vlast otkad je 2011. pao režim Moamera Gadafija nakon narodne pobune i vojne intervencije Francuske, Velike Britanije i Sjedinjenih Država.

Komentari