Izetbegović: Podrška Dodiku je manipulativna, njegova politika oduzela je sva prava Hrvatima

Tom Dubravec/ CROPIX

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović u subotu je najavio kako će odlučno odgovoriti na ultimatume iz Republike Srpske kojima se pokušava iznuditi promjena ustroja Ustavnog suda BiH.

Istodobno upozorio je da sadašnja politička kriza u zemlji može potrajati te kako će ona vjerojatno imati odraza i na gospodarsku situaciju.

‘Mirovni sporazum mora se poštovati’

“Moramo odgovoriti čvrsto i bez popuštanja. Mirovni sporazum, Ustav i zakoni se moraju poštovati. Nema ni govora da ćemo pristati na ultimatum i oslabiti Ustavni sud koji je jedan od posljednjih mehanizama kojim se mogu popravljati stvari u BiH”, rekao je Izetbegović u intervjuu za portal Klix.

Vlasti RS su ranije ovog tjedna zaprijetile blokadom rada državnih tijela vlasti sve dok se ne donese novi zakon o Ustavnom sudu i iz njega ne eliminiraju stranci suci.



Iako bi formalnu potvrdu takve odluke parlament RS tek trebao donijeti narendog tjedna ona se već provodi jer su srspki zastupnici u Domu naroda parlamenta BiH u petak blokirali usvajanje čak 33 predložena zakona i odluke.

Iracionalno ponašanje

Izetbegović smatra kako je riječ o iracionalnom ponašanju za koje je teško priocijeniti koliko dugo može potrajati no posljedica će svakako biti.

“Presjeći (krizu) bi morali Vijeće za provedbu mira (PIC), Ured visokog predstavnika (OHR) i Tužiteljstvo BiH. Ukoliko to ne učine ući ćemo u političku neizvjesnost koja će potrajati no razbiti BiH neće moći. Ustavni sud neće ostati bez inozemnih sudaca, a patriotske političke snage neće ustuknuti pred drskošću i prijetnjama strane koja slavi ratne zločince. Politička kriza će se prenijeti na ekonomiju, a tada će prvi na udaru biti oni koji su krizu izazvali. Federacija BiH je sasvim sigurno ekonomski jača i otpornija na sve što nam ova neodgovorna politika može prirediti”, ocijenio je Izetbegović.

Predstavnici međunarodne zajednice u BiH na krizu u toj zemlji za sada su reagirali tek zajedničkom izjavom objavjenom u petak kasno navečer. Velposlanstva SAD, Njemačke, Velike Britanije, Francuske, Italije te Delegacija EU u BiH okvalificirali su neprihvatljivim blokade koje najavljuju iz RS te su upozorili kako se odluke Ustavnog suda moraju poštovati.

Istaknuli su kako su eventualne izmjene zakona o Ustavnom sudu moguće jedino kroz dijalog u parlamentu koji bi se morao temeljiti na kompromisu.

‘Dodikova politka je Hrvatima u RS oduzela sva prava’

Izetbegović je u subotu ponovo kritizirao ponašanje dužnosnika HDZ BiH u sadašnjoj krizi nakon što je predsjednik najveće hrvatske stranke Dragan Čović otvoreno dao potporu Dodiku odnosno njegovim zahtjevima za izmjenama zakona o Ustavnom sudu. Dodik zauzvrat podupire zahtjeve HDZ-a za izmjenama izbornog zakona.

Izetbegović smatra kako se ne može biti uz Dodika, a istodobno zagovarati europske i NATO integracije.

“Hrvati žive izmiješani sa Bošnjacima i odgovor na njihove zahtjeve je u dogovoru s onima koji vole ovu zemlju i promoviraju europske vrijednosti. Cinična je i prozirno manipulativna podrška Milorada Dodika Hrvatima jer njegova politika im je uzela sva prava u Republici Srpskoj. Vrhunac tog cinizma je bila dodjela entitetskog odličja generalu (Slavku) Lisici koji je izvršio ratne zločine nad Hrvatima, a sve to u prisustvu Dragana Čovića i hrvatskog veleposlanika. Time je Dodik sasvim jasno kazao koliko poštuje Čovića i Hrvate”, poručio je Izetbegović.

Komentari