Grčka traži od UN-a da osudi tursko-libijski pomorski sporazum

Grčka je pozvala Ujedinjene naroda da osude pomorski sporazum Turske i Libije koji je nazvala “destabilizirajućim” za mir i stabilnost u istočnom Sredozemlju, rekao je glasnogovornik vlade.

Atena “želi da Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda razmotri sporazum kako bi ga osudilo”, dodao je glasnogovornik Vlade.

Vlada Kyriakosa Mitsotakisa je poslala odvojena pisma o tom pitanju glavnom tajniku UN-a Antoniu Guterresu i Vijeću sigurnosti UN-a, precizirao je Petsas.

Taj sporazum koji određuje morske granice između dviju zemalja, zanemaruje grčke otoke u tom morskom području, među kojima Kretu i krši im pravo stvaranja pomorskih područja, poput bilo kojeg kopnenog područja, napisala je grčka veleposlanica u Ujedinjenim narodima Maria Theofili u pismu glavnom tajniku UN-a.



“Turska i Libija nemaju morske zone koje bi se preklapale kao ni zajedničke granice i zato ne postoji nikakav pravni temelj da bi se legalno zaključio sporazum o razgraničenju morskog područja”, piše u tom pismu od ponedjeljka.

“Sporazum je zaključen u lošoj vjeri i nevažeći je jer ga nije odobrio libijski parlament”, rekao je grčki glasnogovornik.

Taj sporazum su 27. studenoga u Istambulu potpisali turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i Fayez al-Sarraj, šef libijske vlade nacionalnog jedinstva, koju priznaje UN. Grčka ga od tada oštro osuđuje i u petak je najavila da će protjerati libijskog veleposlanika.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je u ponedjeljak rekao da bi “Turska i Libija bi mogle voditi zajednička istraživanja u moru kod Cipra, u području bogatom nalazištima plina”.

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis je ocijenio da je taj sporazum već doveo do diplomatske izolacije Turske.

Sporazum su kritizirale Sjedinjene Države, Europska unija, Egipat i Izrael”, rekao je Mitsotakis u grčkom parlamentu.

Komentari