EU traži privremene mjere protiv Poljske

Darko Tomas / CROPIX

U prijeporu oko pravosudne reforme u Poljskoj Europska komisija je od Suda EU-a zatražila donošenje privremene mjere kojom bi se obustavilo djelovanje Disciplinarnog vijeća poljskog Vrhovnog suda.

Europski povjerenik za pravosuđe Didier Reynders izjavio je nakon sjednice Europske komisije u Strasbourgu da bi Sud Europske unije trebao zatražiti privremenu obustavu djelovanja Disciplinarnog vijeća poljskog Vrhovnog suda. To tijelo, osnovano 2018. godine, odlučuje o kažnjavanju sutkinja i sudaca. No odgovarajući prijedlog zakona o Disciplinarnom vijeću još uvijek nije konačno prihvaćen u poljskom parlamentu.

Europska komisija se u načelu ne očituje o planiranim zakonima u državama članicama, pogotovo ne u toj ranoj zakonodavnoj fazi. No odnos između Bruxellesa i Varšave je već dugo zategnut. Taj potez EU-a je samo jedan u nizu u višegodišnjem prijeporu između Europske komisije i nacionalno-konzervativne poljske vlade oko raznih reformi pravosuđa. Bruxelles optužuje Varšavu za sustavno ograničavanje neovisnosti pravosuđa i potkopavanje podjele vlasti. Komisija je već više puta podnijela tužbu Sudu EU-a te pokrenula postupak u skladu s člankom 7. Ugovora o Europskoj uniji u kojem bi Poljska teoretski mogla izgubiti pravo glasa u Uniji.

Glasnogovornik poljske vlade Piotr Müller odmah je reagirao na novi zahtjev iz Bruxellesa i rekao da Disciplinarno vijeće djeluje u skladu s poljskim pravom. On je također istaknuo da pravosuđe spada u nadležnost pojedinih država članica te da nije podložno europskim propisima.



Prosvjedi protiv “discipliniranja” sudaca

Prošle subote (11.1.) u Varšavi je na tisuće sudaca, pravnika i drugih građana prosvjedovalo protiv planiranih zakona koji bi mogli ograničiti neovisnost poljskog pravosuđa. Jedan od spornih propisa je i prijedlog zakona o Disciplinarnom vijeću, koji parlament još nije usvojio. Prosvjednici smatraju da bi taj zakon služio kažnjavanju sudaca koji se kritički očituju o vladinim pravosudnim reformama te da je protivan temeljnim načelima Europske unije. Tim se zakonskim prijedlogom među ostalim predviđaju novčane kazne, smjene i otpuštanja sudaca koji dovedu u pitanje zakonitost ili sposobnost odlučivanja drugih sudaca, nekog suda ili sudskog vijeća, piše Media Centar.

Komentari