Dijanović: Zelenski je enigma, korupcija u Ukrajini je sto puta veća nego u Hrvatskoj, a jači su i protivnici reformi

pxfuel

Uoči Foruma Europa-Ukrajina 2020 u Poljskoj, koji će se baviti euroatlantskom perspektivom Ukrajine, razgovarali smo s geopolitičkim stručnjakom i kolumnistom Davorom Dijanovićem. Komentirao je politiku Volodomira Zelenskija između Rusije i NATO-a, perspektive za ulazak Ukrajine u Europsku uniju te sveprisutnu korupciju koja koči gospodarstvo te zemlje.

Kako gledate na pobjedu Volodomira Zelenskija i njegove političke platforme na predsjedničkim i parlamentarnim izborima? Što to znači za budućnost euroatlantskog puta Ukrajine? 

Volodomir Zelenski na neki je način još uvijek politička enigma. Deklaratorno, on se zalaže za članstvo Ukrajine u Europskoj uniji i NATO-u, no još se čekaju konkretni potezi. Kao glumac i komičar naravno da se Zelenski nije pojavio ni od kuda i da iza njega stoji određeni projekt. Uglavnom ga se povezuje s ukrajinsko-židovskim oligarhom Igorom Kolomajskim koji je nekada ranije bio u dobrim odnosima s bivšim ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom. Sipmtomatično, Kolomajskoga je Putin označio kao “unikatnog zlikovca”. No ima s druge strane i onih koji upućuju na to da Zelenski i dalje ima određene poslovne interese u Rusiji. Dio “žešćih” ukrajinskih suverenista Zelenskoga smatraju prikrivenim Putinovim čovjekom.

Davor Dijanović

Dakle, mišljenja su podijeljena. Činjenica je s druge strane da se Zelenski osim za punopravno članstvo u euroatlantskim integracijama zalaže i za relaksaciju odnosa s Rusijom. Neki koraci u tom pravcu poduzeti su nedavnim pristajanjem na poseban status Donbasa, regije na istoku Ukrajine koju kontroliraju pobunjenici. Za dio ukrajinskih suverenista riječ je o izdaji, no realno samo se radi o ispunjavanju Sporazuma iz Minska iz 2015. godine. Došlo je, kao što znamo, i do razmjene zarobljenika.



Forum Europa-Ukrajina 2020 o novim izazovima za zemlju nakon političkog zaokreta

‘U Ukrajini se vodi novi hladni rat’

U interesu je Moskve, dakako, da ima što snažniji utjecaj u Ukrajini tako da će Moskva tražiti i najmanje pukotine za jačanje svoje pozicije u toj državi. I najmanje odustajanje zapadnih zemalja od Ukrajine vrlo bi lako moglo dovesti do restauracije stanja kakvog smo imali prije pada Viktora Janukoviča. Pitanje je s druge strane koliko iskrenu politiku Zapad vodi prema Ukrajini. A da zapadna politika znade biti vrlo licemjerna – to je barem poznato nama u Hrvatskoj.

Ukrajinsko članstvo u euroatlantskim integracijama nije samo pitanje njihove volje i htijenja, nego i geopolitičkih i geostrateških procesa u svijetu. Rusija uz Bjelorusiju upravo Ukrajinu percipira kao svoje “dvorište” tako da bi se članstvo Ukrajine u NATO-u Moskvi tumačilo kao akt otvorenoga neprijateljstva, posebno u današnjoj situaciji novoga hladnog rata koji je od staroga čak i opasniji u jednome elementu: dok se stari hladni rat vodio u Berlinu, Koreji ili Vijetnamu, novi se vodi i u Ukrajini, dakle na samim ruskim granicama.

I Ukrajina ima sporove sa susjedima u Europskoj uniji

Kako gledate na perspektivu Ukrajine kao članice Europske unije?

Članstvo Ukrajine u Europskoj uniji Rusiji ne bi predstavljalo toliki problem kao članstvo u NATO-u. Međutim, u samoj Uniji došlo je do zasićenja proširenjima, a aktualni francuski predsjednik Emmanuel Macron (koji, usput budi rečeno, želi bolje odnose s Rusijom) vratio se na neki način na pozicije Françoisa Mitterranda koji je je pravom Europskom unijom smatrao samo države osnivačice i nije bio veliki pobornik proširenja. K tome, Kijev ima jezični spor s Budimpeštom, a povijesno ni odnosi Ukrajine i Poljske nisu idilični što bi Ukrajini moglo praviti probleme u procesu pristupanja. Ono što je sigurno je to da će se za utjecaj u Ukrajini i dalje lomiti koplja s obzirom na to da je riječ o državi s velikim geostrateškim značenjem.

Mnogi kao faktor u promjeni vlasti u Ukrajini ističu lošu gospodarsku situaciju. Je li Ukrajina spremna na potrebne gospodarske reforme?

Što se tiče gospodarske situacije u Ukrajini, treba odmah istaknuti kako je velika prepreka ekonomskom razvoju politička nestabilnost. Teško je očekivati veća strana ulaganja u državu u kojoj nema sigurnog mira i u kojoj već sutra može doći do novih oružanih sukoba. Ukrajina je, k tome, podijeljena zemlja, pri čemu bi bilo površno tu podjelu vidjeti samo na razdjelnici zapadna suverenistička i istočna ruskojezična Ukrajina. Postoje mnoge prijeporne točke u ukrajinskome identitetu, pa tako imate i primjere ukrajinskih nacionalista koji privatno govore ruskim jezikom.

Korupcija u Ukrajini sto puta veća nego u Hrvatskoj

Najveći problem za ukrajinsko gospodarstvo, uz izostanak stabilnosti, je korupcija. Mi u Hrvatskoj dobro znamo što je to koruptivni sustav, a ako želite dobiti sliku u Ukrajini pomnožite stanje korupcije u Hrvatskoj sa sto puta. Iako su nakon (geo)političkog preokreta 2014. utemeljena mnoga tijela, agencije itd. za borbu protiv korupcije konkretnih rezultata nema, osim možda ponešto u energetskom biznisu. Ukrajina je oligarhizirano društvo gdje imamo velike monopole.

Mnoga područja očekuje proces privatizacije (velika državna poduzeća), a javna uprava vapi za reformom više nego u Hrvatskoj. Državi su potrebne korjenite gospodarske reforme koje jedine mogu smanjiti moć oligarha. Snage koje se protive promjenama, međutim, mnogo su snažnije nego u Hrvatskoj, tako da su moje procjene te da do velikih reformi u nekome kraćem periodu teško može doći, osim tako te procese ne pogura netko izvana, a čim netko izvana djeluje taj naravno da gleda primarno svoje interese.

Ukrajina je najveća europska država, mogla bi postati regionalna sila 

Ako zanemarimo Rusiju, Ukrajina je najveća europska država koja bi, da nije stiješnjena između Rusije i Poljske, imala sve pretpostavke da postane regionalna sila. No politička nestabilnost, podijeljenost i korupcija uništavaju potencijale te zemlje te ju čine državom iz koje mnogi žele što prije pobjeći. Od 1990. do danas broj stanovnika u Ukrajini se smanjio s 52 milijuna na 42-43 milijuna. Kao što danas postoje hrvatske “kolonije” u Njemačkoj i Irskoj, tako postoje ukrajinske u Poljskoj i Portugalu. One su zapravo najbolja slika gospodarske i društvene situaciji u Ukrajini danas. Neki problemi, očito, ne more samo Hrvatsku, nego i sve države nekadašnjega socijalističkog bloka. Socijalizam je propao, ali socijalistički mentalitet, amalgamiran s crony kapitalizmom, i dalje je duboko u glavama ljudi. Oni željni promjena izlaz često pronalaze u emigracijama na zapad. 

Komentari