Deseti dan velikog štrajka u Francuskoj, nastavak se očekuje u ponedjeljak

Youtube

Štrajk protiv plana mirovinske reforme nastavio se u subotu u Francuskoj u javnom prometu i prosvjedima u više gradova dok raste bojazan da bi pokret mogao pokvariti božićne i novogodišnje blagdane, unatoč skorom početku novih pregovora.

Desetog dana štrajka stanje je i dalje bilo kritično za korisnike javnog prijevoza jer je željeznički promet bio “vrlo poremećen”, velika većina linija podzemne željeznice u Parizu i okolici bila je zatvorena a prometovalo je tek 60 posto autobusa.

Slično se očekuje u nedjelju i u ponedjeljak.

Deset dana prije Božića, nije sigurno da će se štrajk prekinuti prije blagdana. Ako se štrajk nastavi i sljedećih dana, mogao bi dovesti u pitanje putovanje za blagdane jer je potrebno nekoliko dana da se promet normalizira nakon štrajka.



“Ne vjerujem da će Francuzi pristati da im netko uzme ovo vrijeme” blagdana, upozorio je premijer Edouard Philippe u razgovoru za list Parisien koji izlazi u nedjelju.

Protivnici mirovinske reforme čuvaju snagu za novi štrajk planiran u utorak.

Predsjednik Emmanuel Macron, kojega se rijetko čuje od početka krize, iz Bruxellesa je branio “povijesnu reformu” koja “nije proračunska” kao što tvrde sindikalne organizacije.

Štrajk je jedan od najvećih od 1995. kada je tadašnji premijer Alain Juppe morao odustati od reforme mirovinskog sustava nakon tjedana štrajka, što je bio poraz od kojeg se nije uspio oporaviti.

Macron želi zamijeniti sustav s više od 40 različitih modela, svaki s različitim povlasticama, jednim jedinstvenim sustavom.

Komentari