Čović: Došlo vrijeme da se uspostavi vijeće ministara, a Parlamentarna skupština počne raditi

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je u petak kako bi se brzo mogao postići dogovor o uspostavi novog saziva vijeća ministara BiH, dok je čelnik srpske stranke SNSD-a Milorad Dodik istaknuo da ne dijeli taj optimizam zbog stajališta bošnjačke stranke koja po njemu želi spriječiti promjenu vlasti.

“Dogovorili smo se da idemo jednim intenzitetom k uspostavi izvršne vlasti, vijeća ministara, a naravno zajedno s time i parlamentarne vlasti. Čini mi se da nismo daleko od toga”, rekao je Čović.

“Ja sam zagovornik ideje da sjednemo zajedno i otkočimo proces. Tu postoje još neke nijanse. Ali je evidentno došlo vrijeme da se uspostavi vijeće ministara a Parlamentarna skupština počne raditi”, dodao je čelnik HDZ-a BiH.

Dodik nije optimističan

“Volio bih da sam optimist ovako kao Dragan, ali mislim da ovi zezatori iz Sarajeva uporno rade na tome da onemoguće bilo kakav napredak. Ta vrsta priče oko uspostave vijeća ministara svakako je zamorna”, rekao je čelnik SNSD-a koji nije isključio mogućnost da zastupnici njegove stranke i dalje blokiraju rad parlamenta.



“Njihova manipulacija s izborom Hrvata bošnjačkih glasovima ima cilj degradirati poziciju Hrvata, njihova politička i ustavna prava. Mi smatramo kako ne treba dolaziti do majorizacije bilo kojega naroda. Zato je potrebno mijenjati izborni zakon”, rekao je Dodik.

Vlast u BiH nije ustrojena dulje od 13 mjeseci zbog prijepora vodeće bošnjačke stranke SDA koja traži da se zemlja obveže na približavanje NATO-u, dok se Dodikov SNSD tome protivi.

Komentari