Bosna i Hercegovina obilježava dan državnosti kojeg ne priznaje Republika Srpska

Bosna i Hercegovina u ponedjeljak obilježava 25. studenog kao dan svoje državnosti.

Blagdan je ponovo podsjetnik na duboke podjele koje desetljećima vladaju u toj državi jer ga se proslavlja samo u Federaciji BiH u onim dijelovima u kojima su većinsko stanovništvo Bošnjaci.

Ovaj je datum podsjetnik na povijesno zasjedanje Zemaljskog antifašističkog vijeća Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH), koje je u studenom 1943., u jeku Drugog svjetskog rata, donijelo rezoluciju čiji se nastanak smatra temeljem na kojemu je BiH uspostavljena kao ravnopravna federalna jedinica unutar nove jugoslavenske državne zajednice.

U toj je rezoluciji istaknuto kako ZAVNOBiH traži da ta zemlja “koja nije ni srpska ni hrvatska ni muslimanska, nego i srpska i muslimanska i hrvatska, bude slobodna i zbratimljena Bosna i Hercegovina u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost i jednakost svih Srba, muslimana i Hrvata”.



Predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić, koji je je na poziv bosanskohercegovačkih iseljenika u povodu obilježavanja 25. studenog u radnom posjetu SAD-u, kazao je na svečanoj akademiji u Chicagu kako su 1943. vijećnici ZAVNOBiH i narodi koje su oni predstavljali potvrdili svoju pripadnost civiliziranom svijetu koji se tada borio protiv fašizma.

Dan državnosti ne priznaju u Republici Srpskoj

“Usuđujem se reći da nama u Bosni i Hercegovini, povijesno gledano, nitko ne može dijeliti lekcije o onome što su civilizacijske vrijednosti. Dok su naši preci prolijevali krv i davali svoje živote, mnoga je gospoda u Europi kukavički poginjala glavu pred Hitlerom i avetima fašizma. Zato danas nikome nećemo dopustiti, ma kako se on zvao i s kakvim utjecajem raspolagao, da vrijeđa i dira u dostojanstvo naših građana”, kazao je Komšić.

BiH je i nakon osamostaljenja od bivše SFRJ nastavila obilježavati 25. studenog kao dan svoje državnosti, no njega nikada nisu priznale samoproglašene vlasti bosanskih Srba, a niti entiteta Republika Srpska. Njihova je tvrdnja kako se ovaj datum mogao vezati samo za jugoslavenski kontekst a pošto Jugoslavije nema, nema ni osnova za ovaj datum kao dan državnosti sadašnje BiH koja je, po njihovoj interpretaciji, rezultat sporazuma iz Daytona postignutog 21. studenog 1995.

U RS-u stoga kao “državni praznik” obilježavaju upravo taj datum.

 

Komentari