EU i Kina pozvale Sjedinjene Države i Iran na prekid sukoba i dijalog

Europska unija i Kina pozvale su u srijedu SAD i Iran na prekid sukoba i dijalog nakon iranskih raketnih napada na američke ciljeve u Iraku.

“Upotreba oružja odmah treba prestati kako bi se otvorio prostor za dijalog”, rekla je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen novinarima prije odlaska u London gdje će o situaciji na Bliskom istoku razgovarati s britanskim premijerom Borisom Johnsonom.

“Pozvani smo učiniti sve što je moguće za pokretanje pregovora. Uspostavili smo provjerene veze s mnogim akterima u regiji i šire kako bi došlo do deeskalacije situacije”, rekla je von der Leyen.

Iranska državna televizija objavila je da je Iran u srijedu ispalio 15 raketa na američke ciljeve u Iraku u znak odmazde na ubojstvo Kasema Sulejmanija. Američka vojska potvrdila je da su pogođene najmanje dvije iračke baze u kojoj je stacionirano vojno osoblje predvođeno SAD-om.



“Pogoršanje situacije na Bliskom istoku nije u interesu nijednoj strani”, rekao je u srijedu glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Geng Shuang i ponovio poziv za mirnim rješenjem sukoba.

Kina je kritizirala SAD zbog provociranja napetosti na Bliskom istoku. SAD je u uredničkom uvodniku novina China Daily optužen za stvaranje “kotla tenzija” u regiji.

Kina je u bliskom kontaktu s relevantnim stranama u Vijeću sigurnosti UN-a, rekao je Geng na upit pomaže li Kina u rješavanju sukoba.

Komentari