Ernest Herzog: Tužno je da smo u 21. stoljeću ukopani u pričama o partizanima i ustašama

Screenshot

Ernest Herzog iz Svjetskog židovskog kongresa gotovao je u emisiji N1 televizije gdje je govorio o povijesnom revizionizmu u Hrvatskoj, zašto dolazi do veličanja ustaštva te što smatra problematičnim kada se radi o komemoraciji u Bleiburgu.

“Fenomen glorifikacije nacističkih kolaboracionista prisutan je u velikom broju zemalja istočne Europe koje su mahom bile članice bivšeg komunističkog bloka i koje su devedesetih redom došle do neovisnosti. Iz perspektive tih država najveći neprijatelji njihovog naroda bili su komunistički vođe i sustav, ako to personificiramo, to su bili Staljin i Tito. Problem s time je što automatski dobivate da se svatko tko se borio protiv njih postaje neka vrsta heroja, pa tako dolazi i do glorifikacije ustaša”, pojašnjava Herzog fenomen povijesnog revizionizma.

Nada se da Hrvatska kao društvo sazrijeva, no čini se da pomaci nisu veliki te će oni morati biti generacijski, a ne iz godine u godinu.

Stav političara igra veliku ulogu, a uspoređujući Plenkovićevu metodu osnivanja savjeta za suočavanje s totalitarnim režimima i stav Zorana Milanovića koji je otišao s okupljanja na kojem je uočio natpis “Za dom spremni”, Herzog kaže da je kod ovih pitanja važno imati jasan stav.



“Potezi Milanovića su jasni i nedvosmisleni, ono što se dijelom propagiraju i članovi Vlade je nejasno. S jedne strane smo bili nosioci antifašističke borbe, a s druge imamo problematičan Zakon o blagdanima i spomendanima u kojem je 15. svibnja datum kada se sjećamo žrtava palih za slobodu i neovisnosti Hrvatske, datum kada se ustaška vojska predala, zašto to nije datum iz Domovinskog rata?”, pita se Herzog.

Herzog kaže da održavanje misa, odnosno religiozni aspekt u Bleiburgu ne smatra problematičnim, već sve oko komemoracije, politizacije čitaovg Bleiburga i načina na na koji se provodi. Treba li sto sponzoritati prepušta na odluku Saboru.

O izbornoj kampanji u kojoj su pogonsko gorivo i dalje ideološke razlike temeljene na Drugom svjetskom ratu Herzog kaže:

“Tužno je jer govori o tome da nam fali zrelosti da gledamo unaprijed, već smo ukopani u pričama o Bleiburgu, danas je 21. stoljeće, to ne bi trebala niti baza na kojoj se gradi politički plan”, rekao je Herzog za N1.

Komentari