EPP IZABRAO NOVO VODSTVO Evo što kažu Merkel, Von der Leyen i Grabar-Kitarović

Goran Mehkek / CROPIX

Europska pučka stranka (EPP) u srijedu i četvrtak održava kongres u Zagrebu na kojem su odlazećeg predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska s 93 posto glasova za izabrali za novoga predsjednika najvećeg europskog stranačkog bloka.

Na Kongresu na kojem je više od 2000 sudionika iz 40 zemalja dva dana raspravljati će se i o akcijskom planu za klimu, politikama za mlade te o zapadnom Balkanu.

Grabar-Kitarović: Integracija je ključna za stabilnost i sigurnost EU

Kao gošća govornica kongresu se obratila i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović. 
Čestitala je EPP-u i HDZ-u na organizaciji kongresa. Osvrnula se na ravnopravnost spolova u Europskoj komisiji i istaknula da je ona prva žena predsjednica Hrvatske, te da vjeruje da će to biti i u drugom mandatu.
Nastavila je o radu na inicijativi Tri mora i naglasila da ne smijemo zaboraviti na susjede koji su ključni za stabilnost i sigurnost EU. Kada govorimo o integraciji EU govorimo o konsolidaciji i jačanju Europe. Ta konsolidacija je naš zajednički interes”, rekla je.
EPP-u je poželjela mnogo uspjeha u svim izazovima s kojima će se susresti.

Von der Leyen: Nacionalistima i populistima nećemo dopustiti da nam otmu europski načina života

Ursula von der Leyen također se zahvalila predsjedniku EPP-a Josephu Daulu, a uskoro novom predsjedniku Donaldu Tusku poručila je da je uzor jer najbolje zna kako je to boriti se očuvati timski duh u teškim vremenima.

Istaknula je i da je predsjednik EK u odlasku Jean Claude Juncker postavio temelje na kojima će ona nastaviti graditi i zahvalila mu se na tome.

Pohvalila je i napore premijera Andreja Plenkovića oko dobijanja zelenog svjetla za Schengen Hrvatskoj.



I ona se zahvalila Manfredu Webberu. “Vidjeli smo kako si s velikom energijom vodio kampanju, ali svjesna sam da je nakon kampanje uslijedilo razdobljle koje je za tebe bilo teško. Od prvog dana si stao uz mene i pokazao si pravi entuzijazam što zaslužuje naše poštovanje.

Nastavila je da je upravo EPP slanjem jednakog broja žena i muškaraca u Europsku komisiju i tako su ostvarili rodnu ravnopravnost.

Predstavila je svoje povjerenike i osvrnula se na resor pod nazivom Europski način života.

“Nikada nećemo dopustiti nacionalistima i populistima, onima koji žele uništiti Europsku uniju.  Njima nećemo dopustiti da otmu definiciju europskog načina života, naš način života vodi prema slobodi, vrijednostima i vladavini prava”, rekla je i dodala da će ga uvijek braniti.

Merkel: Želimo graditi mostove u Europi, to je uloga EPP-a 

Njemačka kancelarka Angela Merkel u govoru se zahvalila trenutnom predsjedniku EPP-a Josephu Daulu. Zatim je uputila zahvalu i Manfredu Webberu koji je bio spitzenkandidat. “Hvala vam od srca Manfrede, vi ste omogućili da Europska komisija dobije predsjednicu”, rekla je.

Nastavila je kako su danas svi ujedinjeni i da prije 30 godina i pada Berlinskog zida nitko to nije očekivao. “Činjenica da je Hrvatska članica EU povezana je sa željom o ujedinjenoj Europi.

Želim poručiti zemljama zapadnog Balkana da imaju mogućnost članstva u EU i to oni moraju čuti iz Zagreba. Želimo graditi mostove u Europi, to je uloga EPP-a i zbog toga će nas Ursula von der Leyen predvoditi na tom putu i želim im sreću”, rekla je.

“Želimo preuzeti vlasititi dio odgovornosti je poruka koju želimo poslati NATO-u, SAD-u i Kanadi”, zaključila je, piše N1.

Komentari