Epidemiologinja: Uz određene uvjete, do ljeta možemo steći kolektivni imunitet

Epidemiologinja Iva Pem Novosel govorila je o dolasku Moderninog cjepiva, procesu cijepljenja u zemlji, a kazala je kako bi se, pod određenim uvjetima, do ljeta mogao u Hrvatskoj stvoriti kolektivni imunitet na koronavirus.

Sutra stiže Modernino cjepivo u Hrvatsku, a epidemiologinja je objasnila u čemu je razlika između tog i Pfizerovog cjepiva, kojim se građani već cijepe.

“Sutra stiže 3600 doza Moderninog cjepiva. Po mehanizmu djelovanja su gotovo identična, putem messenger RNA. To je cjepivo različito najviše u načinu skladištenja – Pfizerovo se mora čuvati na – 70 stupnjeva, a nakon otopljenja i razrjeđenja može se čuvati samo 6 sati na temperaturi hladnjaka, a dva sata na sobnoj.

Modernino se nakon odleđivanja s temperature od -20 se čuva na temperaturi hladnjaka do 30 dana. Pakiranje je različito, Pfizerovo pakiranje sadrži bočice od 6 doza, a Modernino od 10 doza. Sve drugo je vrlo slično”, ističe Iva Pem Novosel za Dnevnik N1. 



Plan cijepljenja podijeljen na tri faze 

Dinamika cijepljenja nastavlja se kao i do sada, uz pojačanje Moderninim cjepivom.

“Pfizerovog će cjepiva i dalje dolaziti 17550 doza tjedno, a sutra stiže i Modernino. I njega sada očekujemo na tjednoj bazi, a u većim količinama od veljače.

Plan cjepiva podijeljen je u tri faze: U prvoj, koja i dalje traje, se cijepe starije osobe u domovima, djelatnici domova i zdravstveni djelatnici. U drugoj fazi cijepe se stariji od 65, te osobe s brojnim kroničnim bolestima, što su skupine u teškom riziku od razvoja bolesti.

Nadamo se da će prva faza biti završena kroz dva tjedna. Situacija se razlikuje od županije do županije. Brojne su županije već potrošile svoje količine”, rekla je epidemiologinja.

Cjepivo proizvođača Astra Zeneca još nije registrirano, što se očekuje krajem mjeseca.

“Njega će kod nas biti veća količina, jer smo naručili dva milijuna i 800.000 doza”, kazala je Pem Novosel.

Kad ćemo dostići kolektivni imunitet

U Srbiji se cjepivo može birati prema proizvođaču, hoće li se moći i u Hrvatskoj?

“Kada ih bude bilo više, možda i hoće, no sada trebamo biti i više nego zadovoljni da imamo Pfizerovo cjepivo. To je, kao i Modernino, moderno i učinkovito cjepivo”, kazala je.

Ako se do ljeta cijepi polovina stanovništva, uz one koji do tada steknu imunitet prebolijevanjem, hoćemo li steći kolektivni imunitet?

“To bi moglo biti dovoljno za kolektivni imunitet. Osobe se i dalje razbolijevaju, te će se uz cijepljene osobe sigurno kroz nekoliko mjeseci biti solidan broj ljudi koji će biti imun na infekciju”, rekla je.

Izrael je cijepio 20 posto stanovništva, jer su ponudili dvostruku cijenu.

“Uspjeli su dobiti distribuciju velikih količina, no vjerujem da ćemo i u Hrvatskoj imati mogućnost cijepljenje svih zainteresiranih za cijepljenje”, kazala je.

Komentari