Epidemiologinja: Popisivači će morati imati covid potvrde. Inat i prkos u vezi ne cijepljenja nisu nigdje dobrodošli, a pogotovo u zdravstvenom sustavu

Foto: Nina Djurdjevic/PIXSELL

Posljednjih dana sve se više spominje uvođenje covid potvrda u zdravstveni sustav. Epidemiologinja Dijana Mayer iz HZJZ-a za N1 je govorila o tome što sve popisivači moraju zadovoljiti po pitanju epidemioloških mjera.

Na početku je komentirala situaciju u školi u Zagorju gdje roditelji jednog učenika ne pristaju da on nosi masku u školu, pa danas sjede prted ulazom s njim.

“To je nedopustivo, svinjarija. Prošle godine su maske bile preporučene za cijelu nastavu od 5. do 8. razreda. Ove godine smo napravili drastičan rez i popustili mjere, maske se nose u školama u hodniku, od ulaza do učionice. Raditi ovakve performanse za masku koja se nosi ti do pet minuta… Za tako malo vremena imati tolike neugodnosti je zaista nedopustivo, to se ne može tolerirati”, rekla je Dijana Mayer.

Dodala je da imamo najlabavije mjere te da je cilj da se nastava održava uživo, a ne online.



Osvrnula se na popisivače koji će uskoro doći u domove građana kako bi ih popisali u sklopu Popisa stanovništva te istaknula kako će “popisivači dolaziti starijim osobama, a u kućama će se zadržavati oko 30 minuta”.

“Razgovara se intenzivno da će popisivači morati imati covid potvrde. Vrlo vjerojatno će morati imati covid potvrde”, naglasila je.

Govorila je i o uvođenju covid potvrda u zdravstveni sustav, navodeći da će svaki zdravstveni djelatnik potvrdu moći dobiti ako je cijepljen ili je prebolio bolest ili se testira.

“Idemo prema tome da se većina zdravstvenih djelatnika, svi koji rade u zdravstvenom sustavu ili moraju cijepiti, ili ne moraju se cijepiti, ali ako su preboljeli bolest unutar 270 dana ili će se testirati i dobit će covid potvrde”, rekla je Dijana Mayer.

Na početku će testiranje ići na trošak ustanova.

“Nema zdravstvenog radnika koji nije čuo o svim doborobitima cjepiva. Zašto se ljudi ne žele cijepiti? Mislim da je to njihova osobna odgovornost, ali inat i prkos nisu nigdje dobrodošli, a pogotovo u zdravstvenom sustavu”, zaključila je epidemiologinja, objavio je N1.

Komentari