Epidemiologinja otkriva koliko je starijih ljudi cijepljeno AstraZenecom

Sanja Kurečić Filipović HRT

Epidemiologinja iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dr. Sanja Kurečić Filipović komentirala je slučaj žene (91) koja je preminula od tromboembolije tri dana nakon cijepljenja AstraZenecom te distribuciju cjepiva. 

“Kod evaluacije takvih događaja potrebno je prikupiti sve podatke, kako o komorbiditetima odnosno kroničnim bolestima i stanjima od kojih je gospođa eventualno bolovala, tako i o medikaciji, lijekovima koje je primala te o nekim drugim značajnijim neposrednim događajima prije samog smrtnog ishoda”, rekla je za N1. 

Dodala je i da je Europska agencija za lijekove (EMA) navela da nema razloga da se prestane koristiti cjepivo AstraZenece.

“Sama Europska agencija za lijekove je u preliminarnoj ocjeni iznijela podataka da se do sada pojavilo 30 tromboembolijskih događaja na pet milijuna doza i da iz tih podataka zaključuje da razina prijavljivanja sumnje na nuspojavu tromboembolije nakon primjene cjepiva ne odudara u svojoj brojnosti od tromboembolijskih incidenata koji se inače bilježe u općoj populaciji. Iz tog razloga je prekjučer Europska agencija za lijekove iznijela da ne vidi razlog za prekid cjepiva AstraZenece”.



Navela je kako redovito imaju sastanke na kojim raspravljaju o svim zaprimljenim nuspojavama i procjenjujemo ozbiljnost i uzročno-posljedičnu povezanost te evaluiraju još neke događaje koji su nastali nakon mRNA cjepiva. “To su pojedinačni slučajevi i nemamo izolirani slučaj samo na AstraZenecino cjepivo”.

Otkrila i koliko je starijih građana cijepljeno cjepivom AstraZeneca.

“Od 150 000 zaprimljenih doza cjepiva u Hrvatskoj od AstraZenece, imamo nešto malo manje od 80 000 zaprimljenih, i od toga je oko 80 posto primijenjeno u dobi od 65 godina i više”.

Komentirala je i to da je nekoliko zemalja zaustavilo cijepljenje cjepivom AstraZeneca rekavši kako se u proizvodnom procesu mogu dogoditi neka odstupanja.

“Međutim, AstraZeneca je analizirala postoje li odstupanja od dobre proizvođačke prakse što se tiče dio serija koje je Austrija povukla i nisu našli takva postupanja. Zašto je Austrija donijela odluku o povlačenju te određene serije, ne mogu komentirati. Danska i neke druge države također su odlučile povući suspendirati primjenu AstraZenecinog cjepiva bez obzira na seriju. Nastoji se da sve serije budu jednake kvalitete i kakvoće, ali u proizvodnji uvijek postoji neka mogućnost odstupanja”.

Distribucija cjepiva

Istaknula je da informacije o isporuci cjepiva dobiju u prilično kratkom roku.

“Ono što sada znamo je da ćemo dobiti znatno smanjenu količinu cjepiva što se tiče kraja ožujka. Naravno da je to nešto što je potpuno iznenađujuće za nas, nešto na temelju čega je vrlo teško planirati isporuke prema svim županijama i čini nam velike komplikacije”.

Objasnila je i zbog kojih razloga proizvođači ne dostavljaju dogovorene količine cjepiva.

“Postoji ogroman izazov u proizvodnji velikih količina cjepiva. To je nešto što je u pripremi i planovima za pandemiju gripe oduvijek bilo poznato. U velikoj želji rađeni su planovi, međutim, u samoj proizvodnji događaju se realne situacije koje onemogućavaju proizvodnju u količinama koje su bile planirane”.

Dodala je kako je teško predvidjeti tko bi nakon cijepljenja mogao iskusiti nuspojave jer to ovisi od osobe do osobe.

“Neke osobe na cjepivo vrlo dobro reagiraju, neke pretjerano reagiraju, neke osobe ne razviju tako dobar imunitet kako bismo htjeli pa je to neka individualna razlika među ljudima”.

Komentari