Epidemiologinja: ‘Ne očekujemo nuspojave, sigurnost cjepiva je jako dobra’

Ilustracija Foto: profimedia

Voditeljica Odjela za respiratorne bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo epidemiologinja Goranka Petrović rekla je da je razumljiv otpor ljudi prema novom cjepivu jer se radi o cjepivu koje je brzo razvijeno.

Istaknula kako se malo zna o samom virusu te naglasila kako novog cjepiva neće biti puno na raspolaganju jer će dolaziti vrlo sporo tijekom sljedećih mjeseci.

“Zbog toga nam je jako važno da zaštitimo prvenstveno rizične skupine. Dakle, osobe koje imaju rizike razviti teške slike bolesti i završiti na bolničkom liječenju, pa, nažalost, imati i smrtni ishod”, rekla je za HRT.

Za cjepiva Pfizera i Moderne rekla je kako su ta cjepiva rađena relativno novim tehnologijama dodavši kako cjepivo ne mijenja naše gene.



Navodi da sada imamo podatke o sigurnosti cjepiva te da je sigurnosni profil jako dobar.

“Međutim, sigurnosno praćenje osoba koje su primile cjepivo je dvije godine te će rezultati tada biti objavljeni. Ne očekujemo da se nakon par godina jave neke nuspojave, ali valja biti jako oprezan”, naglasila je.

Cjepiva će, kako navodi, kao i svaki novi lijek biti podvrgnuta tzv. postupku pojačanog praćenja. “Cijepljenje neobavezno i to je dobra odluka. Procjene su da treba cijepiti oko 70 posto stanovništva da bi se zaustavilo širenje zaraze virusom”.

Dodaje kako je to procjena za koju se ne zna koliko je točna, s obzirom na to da za sada nema podataka u kojoj mjeri cjepivo štiti od prijenosa, transmisije.

Komentari