Epidemiologinja: Interes za cijepljenje je i dalje velik, samo nije za očekivati da će ambulante svaki dan biti krcate

Ilustracija Foto:Grgo Jelavic/PIXSELL

Broj zaraženih koronavirusom u Hrvatskoj i dalje pada, a epidemiologinja HZJZ-a Diana Mayer rekla je u ponedjeljak kako su zadovoljni interesom građana za cijepljenje i vjeruje da će u Hrvatskoj do kraja lipnja biti cijepljeno 50 posto odraslih.

Prema podatcima Nacionalnog stožera civilne zaštite od nedjelje, 6. lipnja, u Hrvatskoj je jučer zabilježeno 157 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a zaključno sa subotom  5. lipnja utrošene su 1.902.092 doze cjepiva. Dosad je 1.337.469 osoba cijepljeno s najmanje jednom dozom, među kojima je njih 564.623 primilo obje doze.

Izrazivši da su zadovoljni interesom građana za cijepljenje, koji je i dalje velik, epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Mayer je u emisiji Hrvatskog radija ‘U mreži prvog’ naglasila da se sada za cijepljenje čeka puno kraće.

“Ja ne bih govorila o padu zainteresiranih, samo nije za očekivati da će svaki dan biti krcate ambulante. Sada se samo taj red čekanja smanjio, nije više pet dana nego možete isti tjedan kad se prijavite doći na red za cijepljenje. Do sada je cijepljeno milijun i 900 tisuća ljudi što s jednom što s dvije doze. Podaci govore da je gotovo 40 posto odraslog stanovništva procijepljeno. To su lijepe brojke, nisu još uvijek dovoljne, ali vjerujemo da ćemo do kraja lipnja doći i na postotak od 50 posto pa i više”.


KB Dubrava se otvara i za ostale pacijente

Smanjuje se i pritisak na bolnički sustav. U KB-u Dubrava, najvećoj covid bolnici u Hrvatskoj, trenutačno su aktivne tri jedinice intenzivnog liječenja. U bolnici je 110 covid bolesnika, od kojih su 23 na respiratoru. Bolnica Dubrava, nakon 217 dana,  u ponedjeljak otvara vrata i za pacijente koji nisu zaraženi koronavirusom, – radit će sve ambulante.

“Krećemo s polikliničkim i dijagnostičkim dijelom, i neinvazivnim. Međutim još uvijek je značajan broj teških covid pacijenata u jedinicama intenzivnog liječenja i mi ćemo postupno reaktivirati prijem na bolničke odjele, a reaktivacija hitne službe je zadnja faza”, rekao je dr. Ivica Lukšić, ravnatelj KB Dubrava.

Dodao je kako vjeruje da će sve te tri iduće faze biti gotove do konca mjeseca, “da ćemo koncem mjeseca ili početkom srpnja biti u punom pogonu”, naglasio je.

U KB Dubrava već je naručeno oko 300 pacijenata, taj će broj svakim danom rasti, a svi pacijenti pri ulasku morat će proći trijažu.

Komentari