Epidemiologinja HZJZ-a: Mjere će se možda pooštravati

Ilustracija Foto: Facebook

Čekaju se posljednji epidemiološki podaci za Hrvatsku. Nacionalni stožer produljuje mjere do kraja kolovoza. Odnose se na nošenje maski, rad trgovina, ograničavanje okupljanja, javni prijevoz, mjere na granicama te one za Jadran.

“Sada je 46 posto odraslog stanovništva završilo cijepljenje protiv COVID-a, ako gledamo ukupno stanovništvo to je 38 posto. Kampanja se kontinuirano provodi i očekujemo da će se nakon povratka s godišnjih odmora interes za cijepljenje povećati, po povratku će vjerojatno razmišljati o odgovornosti koju snose prema djeci koja polaze u školu i vrtiće. Nadamo se da ćemo kao odgovorni odrasli ljudi, a i starija populacija, povećati svoj interes i cijepiti se”, rekla je Sanja Kurečić Filipović, epidemiologinja HZJZ-a.

Istaknula je da će se ako se broj zaraženih poveća morati razmišljati o pooštravanju epidemioloških mjera.

“Svjedoci smo kontinuiranog rasta u zadnjih mjesec dana. Možemo to pripisati i velikom priljevu stranih turista i povećanom druženju ljudi, ali ulazimo u razdoblje jeseni gdje će virus imati druge pogodavajuće čimbenike. Mjere ne samo da moraju opstajati, a možda će se i pooštravati”.



Delta-soj dominira, ne samo u Europi, već i u Hrvatskoj. “Delta-soj je u cirkulaciji s udjelom od 77 posto u Hrvatskoj”, rekla je Kurečić Filipović.

Uoči blagdana Velike Gospe, epidemiologinja je apelirala na hodočasnike da se pridržavaju mjera vezanih za javni prijevoz te da se u objektima u kojima će biti obredi pridržavaju mjera fizičke distance i nošenja maske ako su u zatvorenom, prenosi HRT.

Komentari