Epidemiolog Kolarić: Treba biti ispod 500 novozaraženih dnevno da epidemija bude pod kontrolom

screenshot

Epidemiolog i član Vladina znanstvenog savjeta Branko Kolarić gostovao je u ponedjeljak u programu N1 Televizije gdje je komentirao situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj.

Epidemiolog Branko Kolarić danas je rekao da ohrabruje prelazak na online nastavu za srednje škole jer bi se time vjerojatno smanjilo širenje zaraze. Još je prošli tjedan istaknuo da bi brojke mogle biti i dvostruko veće od ovoga što detektiraju.

Pismo znanstvenika

“Slažem se s tekstom i zato sam stavio potpis. Slično se pismo piše i na svjetskoj razini da se upozori na važnost napora u suzbijanju epidemije”, rekao je Kolarić o apelu znanstvenika:

“Htio sam naglasiti da je situacija ozbiljna.”



“Pojedinci umanjuju značaj epidemije, a pismo je namijenjeno da shvatimo da ćemo se s epidemijom nositi još neko vrijeme. Cjepivo neće kao čarobni štapić sve odnijeti, imat ćemo još do ljeta posla, morat ćemo se pridržavati mjera. Ovo je više komunikacija s javnošću. Trenutno smo drugi vodeći u Europi po zarazi.”

U sedmodnevnoj incidenciji imamo 580 na sto tisuća, Slovenija 514, pa Švedska sa 340, dodao je.

“Mislim da je jasno komunicirano sad da je situacija ozbiljna, no nekad se nađu priče koje obeshrabruju ljude na cijepljenje i one koje kažu da je situacija dobra. No, nije dobra”, komentirao je Kolarić situaciju.

“Ovo pismo nema veze s mojim angažmanom u Vladinom savjetu. Zalagao sam se i prije za strože mjere, no situaciju treba rješavati od sad nadalje”, dodao je i rekao: “Unutar Savjeta smo to komunicirali i dio Savjeta je apelirao na strože mjere, siguran sam da je to imalo utjecaja.”

Strože mjere

Komentirajući strože mjere rekao je: “Kad pogledamo mobilnost stanovništva, ona se smanjila u zadnjih tjedan dana i očekujemo učinak mjera kroz dva do tri tjedna. Promjena trenda je jedna stvar, a da bismo bili zadovoljni moramo smanjiti dnevni broj novozaraženih. Ispod 500 bi bila optimalna situacija da možemo reći da je situacija pod kontrolom.”

Srednje škole, najvjerojatnije u cijeloj Hrvatskoj prelaze na online nastavu. “Pozdravio bih takvu mjeru. Važno je da građani razumiju da je situacija ozbiljna i da su mjere tu zbog velikog broja zaraženih. Ova bolest nije ozbiljna za djecu, ali djeca iznad 10 godina doprinose širenju zaraze. Kad već imamo stroge mjere, šteta je da ne napravimo sve. Prelazak na online nastavu će doprinijeti smanjenju broja zaraženih jer neće putovati, bit će u nekoj vrsti karantene do božićnih blagdana”, rekao je.

O prvim rezultatima antigenskih testiranja u zagrebačkim školama, rekao je. “Rezultate još nisam vidio, ali za mene 2% djece bez simptoma na nastavi nije mali broj. To je relativno dosta.”

O kriterijima za ublažavanje rekao je: “Većina europskih zemalja to ima. Mislim da je to važno za građane da znaju na kojem broju moramo prijeći na snažnije mjere. To je da se smanji neizvjesnost onoga što nas očekuje. Većina Hrvatske je u crvenom sad i taj semafor će nam više koristiti za ublažavanje mjera. Apelirao bih na ljude da se razumno ponašaju za praznike jer se nakon njega najavljuje treći val epidemije.”

“Ove mjere imamo kratko. Ako se situacija popravi, razmišljat će se o popuštanju, no ako se to ne desi, ostat će na snazi”, zaključio je Kolarić za N1.

Komentari