Epidemiolog Kaić: Liječnici trebaju pomoć pri organizaciji, ne mogu sami

Od sutra će veći dio liječnika primarne zdravstvene zaštite početi testirati svoje pacijente brzim antigenskim testovima. Neki još nisu spremni, a drugi testiranja već obavljaju.

Ministarstvo zdravstva prošli je tjedan poslalo dopis liječnicima o tome kako da se organiziraju i koja je njihova uloga. Iako dio njih još nije spreman, drugi dio već obavlja testiranje, javlja HRT.

– Mislim da domovi zdravlja i Ministarstvo trebaju pomoći liječnicima u organizaciji, i to na način da odvoji vrijeme za ljude koji imaju simptome i trebaju se testirati i one koji simptome nemaju. I u odnosu na sve ostale pacijente koji ne trebaju test. To je veliki organizacijski zahvat i to nijedan liječnik obiteljske medicine ne može sam, tvrdi epidemiolog Bernard Kaić

– Mi ćemo to odraditi kao što smo sve dosad odradili – i cijepljenje i oboljele od COVID-a, kronične bolesti. Umorni smo i nismo sretni s tim novim opterećenjem. Ali sve ćemo to odraditi, organizirat ćemo se i taj posao će biti obavljen, rekao je prof. Hrvoje Tiljak, specijalist opće medicine.



 

Komentari