U Hrvatskoj 1945 novih slučajeva zaraze, preminula 31 osoba

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

U posljednja 24 sata zabilježeno je 1945 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 15371.

Među njima je 1827 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 196 pacijenata.

Preminula je 31 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 87464 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 1113 preminulo, ukupno se oporavilo 70980 osoba od toga 2242 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 36175 osoba.

Do danas je ukupno testirano 631 655 osoba, od toga 7262 u posljednja 24 sata.

U Dubrovačko-neretvanskoj 48 novih slučajeva

Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 48 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Radi se 19 osoba iz Dubrovnika, osam iz Metkovića, šest iz Konavala, po tri iz Korčule i Župe dubrovačke, dvije iz Stona, po jednoj iz Dubrovačkog primorja, Lumbarde, Opuzena, Ploča, Vele Luke i Zažablja te jednoj osobi koja nema prebivalište na području županije.

Ukupno su zaražene 24 osobe muškog i 24 osobe ženskog spola, a za njih 24 utvrđena je epidemiološka veza.

Preminula jedna muška osoba iz Opuzena (rođ.1944.)

U Brodsko-posavskoj 26 novih slučajeva

Prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, u zadnja 24 sata na području Brodsko-posavske županije zabilježeno je 26 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 (potvrđenih PCR uređajem) te 9 vjerojatno pozitivnih (potvrđenih antigenskim testiranjem). Broj zaraženih osoba prema prebivalištu (grad/općina) s dijelom uključenih podataka i od prethodnog dana: grad Slavonski Brod (18), općina Garčin (4), općina Oriovac (2), općine Brodski Stupnik, Cernik, Gundinci, Okučani, Sibinj, Sikirevci, Velika Kopanica i Vrpolje (po 1) te 5 osoba s prebivalištem u drugim županijama i 1 osoba s prebivalištem u BiH.

U novogradiškoj bolnici preminula je jedna ženska osoba (1933. godište).

U Primorsko-goranskoj 161 novih slučajeva

U Primorsko-goranskoj županiji danas su 161 novozaražena i 212 ozdravljenih osoba. Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 1135 osoba. Broj aktivnih slučajeva bolesti covid-19 na području županije danas je manji za 58 u odnosu na jučerašnji dan i iznosi 1404.

U Osječko-baranjskoj 237 novih slučajeva 

U laboratorijima za mikrobiologiju Kliničkog bolničkog centra Osijek i Zavoda za javno zdravstvo OBŽ u zadnja 24 sata testirano je ukupno 650 uzoraka od kojih je za područje Osječko-baranjske županije 237 bilo pozitivno na koronavirus, što je najveći broj zaraženih osoba u jednom danu od početka epidemije.

Novopozitivne osobe imaju prebivalište u 59 naselja Osječko-baranjske županije, a najviše ih je s područja gradova Osijek (76), Valpovo (32), Našice (24), Donji Miholjac (22), Đakovo (13), Belišće (11) i Beli Manastir (4). Sedam novopozitivnih su iz općine Čepin, po četiri iz općina Bizovac, Koška, Magadenovac i Viškovci, po tri Đurđenovca i Petrijevci, po dvije iz općina Bilje, Donja Motičina, Feričanci, Marijanci i Šodolovci, a po jedna s područja općina Čeminac, Darda, Draž, Drenje, Erdut, Ernestinovo, Kneževi Vinogradi, Petlovac, Podravska Moslavina, Punitovci, Satnica Đakovačka, Strizivojna, Trnava, Viljevo, Vladislavci i Vuka.

Tri su osobe preminule.

U Bjelovarsko-bilogorskoj 36 novih slučajeva

U posljednja 24 sata na području Bjelovarsko-bilogorske županije potvrđeno je 36 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a za 94 testirane osobe nalazi se još očekuju, priopćili su u utorak iz županijskog Stožera civilne zaštite.

Najviše novozaraženih osoba, njih 23, s područja su grada Bjelovara, po dvije s područja Daruvara i općine Rovišče, a po jedna s područja je gradova Grubišno Polje, Čazma i Garešnica te općina Sirač, Štefanje, Nova Rača, Veliko Trojstvo, Kapela i Velika Trnovitica.

Na covid odjelu bjelovarske Opće bolnice trenutno je na liječenju 29 pacijenata oboljelih od koronavirusa, od kojih je njih tri na respiratoru. U samoizolaciji na području Bjelovarsko-bilogorske županije nalazi se 1137 osoba.

U Istarskoj 65 novih slučajeva

Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 416 uzoraka briseva na covid-19. Potvrđeno je 65 novozaraženih osoba s područja županije.

Za 47 osoba radi se o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe. Kod 4 osobe epidemiološki se radi o uvezenim slučajevima s područja: Rijeka (2), Zagreb (2).

U epidemiološkoj obradi nalazi se 14 osoba. Izliječeno je 78 osoba. Trenutno je 564 aktivnih covid-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalaze se 583 osoba.

Nažalost, u Općoj bolnici Pula, preminula je jedna covid-19 pozitivna osoba (1929. godište) s pridruženom kroničnom bolesti.

U Koprivničko-križevačkoj 59 novih slučajeva

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost da je nakon pristiglih nalaza izuzetih uzoraka testiranih na virus SARS – CoV-2 na području županije u općoj populaciji potvrđeno 59 novih slučajeva bolesti covid-19. Tijekom jučerašnjeg dana izuzeto je ukupno 155 uzoraka, dio nalaza još se uvijek očekuje, a epidemiološka obrada kontakata novooboljelih osoba je u tijeku.

Na području Koprivničko-križevačke županije trenutno je aktivno 407 slučajeva bolesti covid-19, 40 osoba je ozdravilo, a na bolničkom liječenju nalazi se 37 osoba. U OB Koprivnica preminula je osoba starije životne dobi (1930. godište) s pozitivitetom na koronavirus koja je u kliničkoj anamnezi imala značajan komorbiditet.

U Gradu Zagrebu 421 novi slučaj

U Zagrebu je zabilježen 421 novi slučaj zaraze koronavirusom, izvijestio je u utorak Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar ispravljajući svoju jutrošnju objavu o 241 novozaraženoj osobi.

Među novozaraženima u posljednja 24 sata je i 14 korisnika domova za starije, a trenutno je 3098 aktivnih slučajeva, izvijestio je u utorak Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar.

Broj potencijalno oporavljenih/ozdravljenih osoba je 18.009, što je 439 osoba više nego jučer.

U protekla 24 sata u službi za kliničku mikrobiologiju zavoda “Dr. Andrija Štampar” obavljena su 1062 testiranja na SARS-CoV-2, od čega je 281 nalaz bio pozitivan. Među njima su i osobe koje nemaju prebivalište u Zagrebu.

Djelatnici Službe za epidemiologiju uspješno su kontaktirali 652 osobe. Mjera samoizolacije izrečena je za 1327 osoba.

Od 652 obrađene pozitivne osobe njih 240 je za sada negativne epidemiološke anamneze, 253 osobe su kontakti prethodno zaraženih, pet je osoba doputovalo iz BiH, Rusije, Češke i Njemačke.

Njih 39 su štićenici/djelatnici domova za starije i ostalih ustanova socijalne skrbi, a za 42 osobe obrada je još u tijeku. Kod 17 osoba moguća je izloženost na radnom mjestu, a kod pet osoba tijekom boravka u zdravstvenoj ustanovi. Šesnaestoro djece školske dobi u obradi je od strane liječnika školske medicine. Obrada za 35 osoba završena je od strane liječnika obiteljske medicine.

U domovima za starije i nemoćne osobe na području Zagreba i drugim socijalnim ustanovama u protekla su 24 sata potvrđeni pozitivni nalazi 14 korisnika, četiri zdravstvena i jedne nezdravstvene djelatnice, a sedam je korisnika preminulo.

Tijekom proteklog dana utvrđen je pozitivan nalaz testa kod 14 učenika, jednog nastavnika i dva pomoćnika u nastavi osnovnih škola te 15 učenika srednjih škola. Mjera samoizolacije određena je za 399 učenika osnovnih te 353 učenika srednjih škola. U Karanteni Grada Zagreba nalazi se 11 osoba.

U Ličko-senjskoj 17 novih slučajeva

S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata 17 je novooboljelih osoba od covida-19.

13 oboljelih osoba je s područja Gospića, 2 s područja Otočca, te po jedna oboljela osoba s područja Plitvičkih jezera i Udbine. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih osoba.

Ukupno je oboljelo 860 osoba od covida-19 s područja Ličko-senjske županije od čega je 132 aktivnih slučaja, 697 osoba je izliječeno te 31 osoba preminula.

U posljednja 24 sata provedeno je testiranje nad 69 osoba.

U Požeško-slavonskoj 64 nova slučaja 

Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 257 slučajeva zaraze koronavirusom, 229 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 28 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 486 osoba, a ukupno je testirano 15191 osoba. Na posljednjem testiranju obrađeno je 233 uzorka, od kojih su 64 pozitivna. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.

U Sisačko-moslavačkoj 59 novih slučajeva

Sisačko-moslavačkoj županiji na današnji dan je pedeset i devet novooboljelih osoba od zarazne bolesti covid-19. Riječ je o dvadeset i devet osoba s područja grada Siska, osam osoba s područja grada Petrinje, šest osoba s područja općine Dvor, šest osoba s područja općine Sunja, četiri osobe s područja grada Kutine, tri osobe s područja grada Popovače, dvije osobe s područja grada Hrvatska Kostajnica i jednoj osobi s područja grada Novske

Komentari