U Hrvatskoj 2421 novi slučaj zaraze, osam osoba je preminulo

U posljednja 24 sata zabilježen je 2421 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 11144. Među njima je 825 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 58 pacijenata.

Preminulo je 8 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 36380 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 437 preminulo, ukupno se oporavilo 24799 osoba od toga 1014 u posljednja 24 sata.

U Međimurskoj županiji 86 novozaraženih

U Međimurskoj županiji u posljednja 24 sata evidentirano je 86 novozaraženih osoba  koronavirusom, izvijestio je u nedjelju županijski Stožer civilne zaštite.

Prema podacima županijskog Zavoda za javno zdravstvo, od subote je testirano 268 osoba od čega su evidentirane 82 pozitivne osobe u Međimurskoj županiji.

Još 3 osobe su testirane u drugim zdravstvenim ustanovama na području Republike Hrvatske, a 1 je osoba testirana izvan  Hrvatske, pa se statistički vodi 86 osoba pozitivnih na virus COVID 19. Do sada je ukupno uzeto 11 646 uzorka.

Ozdravilo je novih 37 osoba, a u mjeri samoizolacije je trenutno 1 415 osoba.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 30 pacijenata pozitivnih na koronavirus, od kojih je još uvijek jedna osoba na respiratoru.

Stožer civilne zaštite Međimurske županije najavio je da će u ponedjeljak  održati radni sastanak s predstavnicima sportskih udruga i zajednica, kako bi definirali daljnji tijek natjecateljskog dijela sezone.

U Varaždinskoj županiji 110 novozaraženih

U Varaždinskoj županiji u posljednja je 24 sata evidentirano 110 novozaraženih, a’ izvan pogona’ je gotovo stotinu zdravstvenih djelatnika, izvijestio je u nedjelju županijski Stožer civilne zaštite.

Što se tiče izvora zaraze, u 65 slučaja riječ je o bliskim kontaktima unutar obitelji ili radnog okruženja, a u 45 slučajeva je izvor zaraze nepoznat.

Ukupan broj aktivnih slučajeva u Varaždinskoj županiji sada je 551, s obzirom da imamo i 41 otpust s kućnog liječenja.

Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici trenutno su 42 osobe s težom kliničkom slikom, 40 osoba je na kisiku i dvoje ih je na respiratoru, dok je na liječenju kod kuće trenutno 509 osoba.

Stožer je izvijestio i o složenoj situaciji u varaždinskoj Općoj bolnici.  Nakon što su evidentirani novi pozitivni, ali i novi oporavljeni, u Općoj bolnici Varaždin trenutno su 33 pozitivna djelatnika i dodatni 61 djelatnika u mjeri samoizolacije.

U tri osnovnoškolske ustanove, jednoj srednjoškolskoj ustanovi te u jednom dječjem vrtiću za više razreda i grupa određena je mjera samoizolacije.

U Varaždinskoj županiji u samoizolaciji je trenutno ukupno 1.818 osoba, s time da je epidemiološka obrada još u tijeku, što znači da nisu još kontaktirani svi kontakti pozitivnih i nisu svi evidentirani u Centralnom repozitoriju podataka, priopćio je Stožer.

U Osječko-baranjskoj županiji 163 novozaražena, umrla jedna osoba

Od posljedica zaraze koronavirusom u osječkom KBC-u umrla je 76-godišnjakinja iz Višnjevca, a u protekla 24 sata u Osječko-baranjskoj županiji potvrđena su nova 163 slučaja zaraze koronavirusa, izvijestio je u nedjelju županijski Stožer Civilne zaštite.

Umrla pacijentica je, osim COVID-a 19, imala je i niz drugih kroničnih bolesti.

U posljednja 24 sata testirano je 496 uzoraka. Od 163 novozaražene osobe najviše ih je, 61, iz Osijeka, potom 12 iz Đakova, 10 iz Čepina, po šest je iz Belišća, Tenje, Višnjevca i Antunovca, a novozaražene osobe dolaze iz ukupno 39 mjesta u Županiji, priopćeno je iz Stožera.

U osječkom KBC-u Osijek hospitalizirane su 74 osobe oboljele od koronavirusa, a 16 je na respiratoru, što je najviše od početka epidemije.
U Općoj županijskoj bolnici Našice na bolničkom liječenju se nalazi 10 pacijenata oboljelih od koronavirusa.

Epidemiološka služba županijskog Zavoda za javno zdravstvo u samoizolaciju je stavila 31 kontakt oboljelih osoba, pa se trenutno na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji nalazi 3157 osoba.

Policija je provjeravala osobe u samoizolaciji, a na području Osijeka za jednu osobu je utvrđeno kršenje mjere samoizolacije. Napravili su još 41 provjeru osoba u samoizolaciji, kod kojih nije bilo kršenja propisane mjere, navode u županijskom Stožeru.

U Požeško-slavonska županija 17 novooboljelih

U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je 140 osoba pozitivne na koronavirus, od kojih se 16 osoba nalazi u bolnici pod nadzorom liječnika.

 Mjera samoizolacije određena je za 526 osoba.

 Od početka pandemije u toj županiji na koronavirus testirano je ukupno 11.647 osoba.

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji 78 novozaraženih koronavirusom

U protekla 24 sata u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji potvrđeno je 78 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a 56 novooboljelih osoba s područja je grada Bjelovara, priopćili su u nedjelju iz županijskog Stožera civilne zaštite.

S područja općine Rovišće devet je novooboljelih, po dvije novooboljele osobe s područja su gradova Garešnica i Daruvar te općine Nova Rača, a po jedna novozaražena osoba s područja je gradova Grubišno Polje i Čazma te općina Dežanovac, Štefanje, Veliki Grđevac, Hercegovac i Ivanska.

Među oboljelima je i osam korisnika privatnog doma za starije osobe na području Bjelovara, a tri novozaražene osobe korisnici su privatnog doma za starije osobe na području općine Rovišće. Riječ je o domovima u kojima je već bilo pozitivnih osoba na COVID-19, napominju iz Stožera.

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji trenutno je 257 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom, a u samoizolaciji se nalaze 953 osobe.

U Brodsko-posavskoj županiji 59 novooboljelih, jedna osoba umrla

U Brodsko-posavskoj županiju u protekla 24 sata je 59 novooboljelih od Covida-19 s prebivalištem u županiji, a jedna je osoba umrla, izvijestio je u nedjelju županijski stožer Civilne zaštite.

 Iz Županijskog stožera su potvrdili da je ovo najveći broj oboljelih od koronavirusa u jednom danu. U slavonskobrodskoj bolnici umro je 54-godišnji muškarac.

 Stožer je potvrdio i dva slučaja zaraze koronavirusom osoba koje nemaju prebivalište u Brodsko-posavskoj županiji, ali su testirane u Slavonskom Brodu.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji 99 novooboljelih

U Splitsko-dalmatinskoj županiji u posljednja je 24 sata zabilježeno 99 novooboljelih osoba od koronavirusa, priopćio je u nedjelju županijski Stožer civilne zaštite.

Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije ukupno je obrađeno 526 testova.

Među 99 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije Splita ih je 60, Kaštela i Omiša po šest, po četiri iz Solina, Dugog Rata i Podstrane, troje iz Klisa, dvoje iz Jelse, te po jedan iz Sinja, Trilja, Trogira, Dicma, Marine, Okruga, Pučišća, Segeta, Sutivana i Zadvarja.

“Od ukupnog broja novooboljelih 61 osoba su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno se 2064 osobe nalaze u samoizolaciji, na bolničkom liječenju je 56 COVID pozitivnih osoba, dok se šest osoba nalazi na respiratoru”, priopćili su iz Stožera.

Ovoga tjedna u Splitsko-dalmatinskoj je županiji ukupno novozaraženih 1099 osoba, a dvije muške osobe (77) i (84) u ponedjeljak i subotu umrli su u splitskoj bolnici.

U Šibensko-kninskoj županiji 36 novooboljelih, jedna osoba umrla

Na području Šibensko-kninske županije u posljednja 24 sata je 36 novooboljelih osoba od Covida-19  a jedna osoba je umrla, izvijestio je u nedjelju županijski Stožer civilne zaštite.

 Na odjelu infektologije šibenske bolnice danas je umro 92-godišnji muškarac s područja grada Vodica.

Od koronavirusa oboljelo je 17 korisnika i tri djelatnika Cvjetnog doma u Šibeniku, tri osobe s prebivalištem na području Šibenika, pet osoba s  prebivalištem u Kninu, dvije iz Skradina, te po jedna osoba iz Bilica, Pirovca i Vodica.

 Većina oboljelih su kontakti već ranije oboljelih osoba. Također, tri osobe pozitivne su na koronavirus iz drugih županija, a borave na području Šibensko-kninske županije.

 Trenutno je 118 aktivnih slučajeva oboljenja od COVID-19 infekcije. Osam osoba se liječi na odjelu infektologije šibenske bolnice. Ostali imaju blaže  kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji.

 Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 291 osoba.

U Zagrebačkoj županiji 149 novih slučajeva Covida-19

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije u posljednja 24 sata je 149 novozaraženih osoba koronavirusom, izvijestio je u nedjelju Županijski stožer civilne zaštite.

Među novozaraženima u gradovima najviše je – 29 osoba u Velikoj Gorici, 21 u Samoboru, 20 u Dugom Selu, 13 u Svetom Ivanu Zelini, 7 u Svetoj Nedelji, 12 u Zaprešiću, 10 u Jastrebarskom.  Među općinama najviše ih je – 11 u Rugvici, sedam u Brdovcu i  četiri u Bistri.

U posljednja 24 sata u Županiji je sedam osoba izliječeno.

Trenutno je aktivan 1321 slučaj.

Samoizolacija je propisana dijelu učenika tri razreda osnovne škole na području Samobora zbog pozitivnog djelatnika, dijelu učenika tri razreda te 7 djelatnika Srednje škole u Samoboru zbog pozitivnog djelatnika, dijelu učenika i jednom  djelatniku osnovne škole na području Dugog Sela zbog pozitivnog djelatnika, učenicima tri razreda osnove škole na području Velike Gorice zbog pozitivnog učenika i djelatnika, jednom razredu srednje škole u Velikoj Gorici zbog pozitivnog učenika i jednom razredu osnovne škole na području Vrbovca zbog pozitivnog djelatnika.

U ovom trenutku u Zagrebačkoj županiji je aktivan 1321 slučaj zaraze koronavirusom.

Iz Županijskog szožera podsjećaju da je  s obzirom na epidemiološku situaciju s više od 1000 aktivnih slučajeva, Stožer civilne zaštite Zagrebačke županije predložio Nacionalnom stožeru donošenje novih nužnih epidemioloških mjera.

Također, odlučeno je kako će od petka, 23. listopada, Županijski stožer civilne zaštite svim organizatorima društvenih okupljanja na području Zagrebačke županije, bez obzira jesu li u zatvorenom ili otvorenom prostoru, a na kojima se očekuje više od 50 ljudi uskratiti izdavanje suglasnosti.

Stožer civilne Zagrebačke županije apelira na sve stanovnike da se pridržavaju svih donesenih mjera i uputa te da posebice vode računa o socijalnoj distanci. Također, pozivaju ih da izbjegavaju putovanja u zemlje u kojima je pogoršana epidemiološka situacija.

Od početka pandemije u Županiji je ukupno evidentirano 2130 osoba s Covidom-19, izliječene su 783 osobe, a 26 osoba je umrlo.

U Zadarskoj županiji 13 novih slučajeva

Na području Zadarske županije 13 je novooboljelih osoba od koronavirusa. 10 novooboljelih osoba je sa područja Grada Zadra te po jedna sa područja Biograda, Pakoštana i Sv.Filipa i Jakova. Među novozaraženima je 9 ženskih i 4 muške osobe i svi su srednje i mlađe životne dobi. Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 229 uzoraka, a u samoizolaciji i izolaciji je 560 osoba. U Općoj bolnici Zadar na svim COVID odjelima hospitalizirano je 11 bolesnika od kojih je 2 na respiratoru. U Specijalnoj bolnici Biograd na Moru hospitalizirano je 3 bolesnika oboljelih od koronavirusa.

U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske nisu evidentirali kršenja mjere samoizolacije.

U Zagrebu 976 novooboljelih od koronavirusa

U protekla 24 sata u NZJZ „Dr. Andrija Štampar“ provedeno je 1465 testiranja na SARS-CoV-2. U Gradu Zagrebu je 24. listopada do 20.00 sati zabilježeno 976 novooboljelih osoba (757 sa prebivalištem i 219 osoba s boravištem u Gradu Zagrebu), javljaju 24sata.

Služba za epidemiologiju obradila je 337 oboljelih osoba. Od navedenog, 199 je od prethodnih dana, a 138 osoba od 24. listopada. Mjera samoizolacije izrečena je za 527 osoba.

U Zagrebu 976 novooboljelih od koronavirusa

U Koprivničko-križevačkoj 10 novih slučajeva

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako je nakon pristiglih nalaza izuzetih uzoraka testiranih na SARS – CoV-2 virus na području županije u općoj populaciji potvrđeno 10 novih slučaja bolesti COVID-19. Epidemiološka obrada kontakata novooboljelih osoba je u tijeku.

U OB Koprivnica preminula je jedna osoba iz opće populacije s pozitivitetom na SARS – CoV-2 virus, a riječ je o osobi starije životne dobi koja je u kliničkoj anamnezi imala značajan komorbiditet i liječila se uz potporu mehaničke ventilacije.

Na području Koprivničko-križevačke županije trenutno je aktivno 140 slučajeva bolesti COVID-19, sedam osoba je oporavljeno, a na bolničkom liječenju je ukupno 26 osoba.

Od početka pojave koronavirusa na području županije zabilježeno je ukupno 452 slučajeva bolesti COVID-19.

U Dubrovačko-neretvanskoj 36 novih slučajeva

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 36 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Riječ je o 16 osoba iz Dubrovnika, osam iz Župe Dubrovačke, petero iz Smokvice, troje iz Konavala, dvije osobe Vele Luke te jednoj iz Dubrovačkog primorja. Jedna novooboljela osoba nema prebivalište na području te županije.

U Primorsko-goranskoj 60 novih slučajeva

Prema podacima epidemiološke službe Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, danas je na području Županije evidentirano 60 novozaraženih osoba koronavirusom, od ukupno 569 testiranih. U posljednja 24 sata ozdravilo je 26 osoba, tako da je trenutno u PGŽ 566 aktivnih slučajeva pozitivnih na Covid 19. U skupini novozaraženih i danas dominira radno aktivno stanovništvo i studentska populacija, a samo je 5 djece školskog uzrasta i dvoje umirovljenika.

U Krapinsko-zagorskoj 120 novih slučajeva

U protekla 24 sata evidentirano je 120 novih osoba s prebivalištem na području Krapinsko-zagorske županije pozitivnih na koronavirus.

Radi se osobama s prebivalištem na području sljedećih jedinica lokalne samouprave: Grad Donja Stubica (5), Grad Krapina (15), Grad Oroslavje (5), Grad Pregrada (11), Grad Zabok (6), Grad Zlatar (7), Općina Bedekovčina (6), Općina Budinšćina (4), Općina Desinić (12), Općina Đurmanec (6), Općina Hum na Sutli (7), Općina Jesenje (2), Općina Konjščina (2), Općina Krapinske Toplice (6), Općina Kumrovec (1), Općina Lobor (3), Općina Mače (1), Općina Marija Bistrica (4), Općina Mihovljan (1), Općina Novi Golubovec (1), Općina Petrovsko (2), Općina Radoboj (4), Općina Sveti Križ Začretje (3), Općina Tuhelj (1), Općina Veliko Trgovišće (2) i Općina Zlatar Bistrica (3).

Pristiglo je i 166 negativnih nalaza, dok se još uvijek čekaju rezultati za 401 uzorak.

Ozdravilo je dodatnih 38 osoba te ukupan broj aktivnih slučajeva zaraze osoba s prebivalištem na području Krapinsko-zagorske županije iznosi 748. U samoizolaciji se nalazi 1.397 osoba.

U Istarskoj županiji 47 novih slučajeva

Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 329 uzoraka briseva na COVID-19. Potvrđeno je 47 novozaraženih osoba s područja županije.

Kod 33 osobe radi se epidemiološki o uvezenim slučajevima (Rijeka (27), Zagreb (2), Republika Slovenija (3), Republika Italija (1)).

Za 7 osoba radi se o dolasku iz mjera samoizolacije, ili o bliskom kontaktu s već poznatom pozitivnom osobom, a u 7 slučaja je u tijeku epidemiološka obrada.

Izliječeno je 7 osoba.

Trenutno je 211 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba.

U mjerama samoizolacije nalazi se 606 osoba.

U Požeško-slavonskoj 140 novih slučajeva

U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 140 slučajeva zaraze koronavirusom, 124 osobe nalazi se u kućnoj izolaciji, a 16 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 526 osoba, a ukupno je testirano 11.647 osoba. Na posljednjem testiranju obrađena su 134 uzorka, od kojih je 17 pozitivnih. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba, kao i svih suspektnih osoba.

U Sisačko-moslavačkoj 83 nova slučaja

U Sisačko-moslavačkoj županiji, na današnji dan su osamdeset i tri novooboljele osobe od zarazne bolesti COVID-19. Riječ je o trideset i šest osoba s područja grada Kutine, osamnaest osoba s područja grada Petrinje, četrnaest osoba s područja grada Siska, dvanaest osoba s područja grada Popovače, jednoj osobi s područja grada Novske, jednoj osobi s područja grada Gline i jednoj osobi s područja općine Martinska Ves.

Bolnice se ubrzano pune, upućeni su apeli liječnicima u mirovini da se jave i pomognu… Situacija je vrlo zabrinjavajuća i od ponedjeljka na snagu stupaju nove mjere kako bi se brojke smanjile i kako bi se smirila epidemiološka situacija u zemlji.

U nedjelju se sastaje Nacionalni stožer, ali i ekspertna skupina Kriznog stožera Ministarstva zdravstva kako bi se dogovorili detalji prilagodbe novonastaloj situaciji s porastom broja novozaraženih.

“Nacionalni stožer civilne zaštite će pripremiti nove mjere koje ćemo poduzimati kako bismo nastojali obuzdati epidemiju s obzirom na ozbiljnost situacije”, rekao je u subotu poslijepodne premijer Andrej Plenković novinarima na press konferenciji u Vladi.

Ponovno je apelirao na punu odgovornost građana poručivši kako se širenje koronavirusa može smanjiti samo maksimalnom odgovornošću svakog pojedinca.

Zabranjuje se prodaja alkohola, ponovno se predlaže aktiviranje Arene kao covid bolnice…

Nacionalni će stožer u nedjelju odlučivati o novim mjerama koje bi među ostalim ograničile broj osoba koje se mogu okupljati na javnim mjestima na 50. I svadbe, koje su i dalje izvor infekcije za veći broj ljudi, ograničile bi se na 25 osoba.

Prema najavama, zagrebačka Arena mogla bi se u narednih nekoliko dana ponovno pretvoriti u alternativni smještaj za covid-pozitivne. Na bolničkom liječenju trenutačno se nalazi 731 pacijent, što je dvostruko veći broj nego prije dva tjedna. Covid-bolnice se pune velikom brzinom, no najveći je problem sve veći broj zdravstvenih djelatnika koji su pozitivni ili u samoizolaciji.

Ograničenje broja osoba dozvoljenih na okupljanjima jedna je od prvih mjera koje povlači većina europskih zemalja jer je ustanovljeno da su upravo okupljanja glavna žarišta bolesti. U velikom broju zemalja koje su najteže zahvaćene epidemijom broj je ograničen na maksimalno šest do 10 osoba, a ograničavaju se i obiteljska druženja između različitih kućanstava.

Pozvani umirovljeni liječnici da se stave na raspolaganje 

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da se u zagrebačkom KB Dubravi pune pripremljeni kapaciteti, a tijekom jučerašnjeg dana su zaprimljena 42 bolesnika, što je znatno više nego inače.

Ministar zdravstva je potvrdio i da se razmišlja o mogućoj animaciji šireg kruga stručnog zdravstvenog osoblja koji bi mogli pomoći zdravstvenom sustavu.

Dodao je kako odluka o mobilizaciji dopušta ekspertnoj skupini i njemu kao ministru preraspodjelu zdravstvenog kadra.

“Bitno je biti brz i znati prioritete”, istaknuo je ministar Beroš.

Zbog značajnog pogoršanja epidemiološke situacije vezane uz bolest COVID-19, ministar zdravstva Vili Beroš zamolio je Hrvatsku liječničku komoru da Ministarstvu zdravstva dostavi podatke o liječnicima u mirovini koji su se voljni ponovno profesionalno angažirati za rad u zdravstvenim ustanovama za vrijeme epidemije, sukladno svojim specijalizacijama

“Situacija je vrlo, vrlo ozbiljna. Na zamolbu ministra Vilija Beroša uputili smo poziv umirovljenim kolegama koji su još članovi komore, kako bi se, ako to mogu, stavili na raspolaganje i ako bude potrebe, da se aktiviraju u zdravstvenim ustanovama. Poziv je upućen danas rano poslijepodne, a do sada se javilo 15 kolega. Očekujem da oni koji mogu se stave na raspolaganje”, rekao je Luetić.

Komentari