EPIDEMIJA U HRVATSKOJ Klaićeva apelira na roditelje da ne dovode djecu koja bi mogla biti zaražena u bolnicu, obustavlja se nastava u svim školama

Klaićeva: Ne ulaziti u bolnicu s djecom sumnjivom na koronavirus

Klinika za dječje bolesti u Klaićevoj pozvala je u petak roditelje da ne ulaze u bolnicu s djecom s respiratornim simptomima i za koju sumnjanju da su bila u kontaktu s koronavirusom, već da pozvone na zapadnom ulazu, a po njih će doći djelatnik bolnice i odvesti ih u područje izolacije.

Ako dijete nema respiratornih simptoma, već je akutno bolesno, s njim treba ići u hitnu službu, stoji u mjerama koje je objavila Dječja bolnica u Klaićevoj.

“Uđite isključivo na ulaz za hitni prijem (zapadni ulaz), nakon ulaska pratite oznake, jer je odvojen prijem za djecu s povišenom temperaturom. Ako ste putovali 14 dana prije planiranog dolaska u bolnicu kontaktirajte vašeg liječnika ili epidemiologa prije no što dijete dovedete u bolnicu”, poručuju iz Klaićeve bolnice.

To su neke od mjera koje je bolnica donijela u skladu s naputkom Kriznog stožera Ministarstva zdravstva radi sprječavanja širenja koronavirusa, kako bi zaštitili male bolesnike i njihove roditelje.



Roditelje se upućuje da prate oznake pri ulasku u bolnicu te da se u prostoru čekaonice zadržavaju u području u koje su ih uputili djelatnici hitne službe.

Klinika ističe da treba redovito prati i dezinficirati ruke sa dezinficijensom koji je u čekaonici, a ako od djelatnika dobiju zaštitne maske trebaju ih nositi cijelo vrijeme boravka u čekaonici.

“Prilikom dolaska u bolnicu preporučamo da uz dijete dođe samo jedna odrasla osoba. Ako dolazite na pregled ili dijagnostički postupak dođite u vrijeme u koje ste naručeni kako bi se izbjeglo okupljanje većeg broja ljudi u čekaonici, a pri ulasku ne koristite zapadni ulaz (hitni prijem)”.

Tijekom hospitalizacije posjete djetetu strogo su ograničene, a ako uz dijete tijekom cijelog dana boravi roditelj nisu dopuštene posjete drugih članova obitelji. Ako je dijete u bolnici posjetiti ga može samo jedna odrasla osoba u točno određeno vrijeme.

Obustava nastave u školama

Od ponedjeljka, 16. ožujka, temeljem preporuka Nacionalnog Stožera civilne zaštite RH,  obustavlja se nastava u osnovnim i srednjim školama te rad vrtića i fakulteta u Splitsko-dalmatinskoj županiji, priopćio je u petak županijski Stožer civilne zaštite.

Ravnatelji su zaprimili detaljne informacije oko organizacije nastave na daljinu te će roditelji sve pojedinosti dobiti pravovremeno od škole, dodaje se u priopćenju.

Ravnatelji trebaju osigurati prihvat učenika razredne nastave koje roditelji nisu u mogućnosti ostaviti pod nadzorom kod kuće. Roditelji ili staratelji su u obvezi osigurati prijevoz tih učenika.

Jedinice lokalne samouprave obvezuju se da po istom modelu osiguraju rad vrtića u svojim lokalnim zajednicama.

Na području Splitsko-dalmatinske županije nema osoba pozitivnih na COVID – 19, koronavirus.

U karanteni se trenutno nalazi 31 osoba – od toga 11 hrvatskih državljana i 20 osoba stranog državljanstva, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite u Splitu.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja poslalo je u petak svim osnovnim i srednjim školama uputu za nastavak organizacije nastave na daljinu, budući da se zbog sprječavanja širenja koronavirusa od ponedjeljka, 16. ožujka, nastava neće održavati u školama.

MZO podsjeća da sve osnovne i srednje škole trebaju do ponedjeljka do 12 sati uspostaviti komunikacijske kanale i sukladno uputi učenicima podijeliti opremu.

Za učenike razredne nastave od ponedjeljka, 16. ožujka, nastava se organizira u suradnji Hrvatskom radiotelevizijom na 3. programu, pod nazivom Škola na Trećem.

Nastava za prve razrede odvijat će se od 8 do 10 sati, za druge razrede od 10 do 12.30 sati, za treće od 13 do 16, a za četvrte od 16 do 19 sati.

U ponedjeljak počinje i online nastava za učenike predmetne nastave osnovnih škola i za učenike srednjih škola i to po rasporedu i smjenama koje će odrediti MZO i objaviti na mrežnim stranicama.

Raspored i pripremljeni sadržaji za online nastavu definirat će se svaki dan za osnovni paket predmeta od 4 do 5 sati na dan, a sadržaji će uključivati videosnimku predavanja i dodatne radne materijale.

Ministarstvo potiče sve predmetne nastavnike da pripremaju i vlastite sadržaje ili organiziraju suradnju u virtualnim razredima.

Predmetni nastavnici čiji predmeti nisu pokriveni osnovnim paketom mogu organizirati nastavu u 5., odnosno 6. satu u danu.

Isto tako, MZO poziva učitelje i nastavnike da svoje materijale objavljuju na CARNET-ovoj Meduzi ili Edutoriju kako bi ih i drugi mogli koristiti.

Osim toga, Sportska televizija emitirat će nastavne sadržaje za predmetnu nastavu u razdoblju od 8 do 14 sati, a nastava će se održavati od tri do pet školskih sati po rasporedu koji će se objavljivati na stranicama MZO-a, Škole za život i stranicama CARNET-a, a škole se poziva da na svojim mrežnim stranicama prenose informacije.

Prema uputama Ministarstva, razrednici bi svaki radni ran u “virtualnim razredima” od 5. do 8. razreda u osnovnim školama i od 1. do 4. razreda u srednjim školama trebali učenike podsjetiti na dnevni raspored i uputiti ih na sadržaje potrebne za ostvarivanje nastave taj dan.

Usto, predmetni nastavnici trebaju davati i upute za korištenje materijala u udžbenicima te samostalan rad učenika, a učenici bi trebali imati jasne domaće zadaće kako bi se mogao pratiti njihov rad.

Prisutnost učenika na nastavi pratit će se uz njihove aktivnosti u “virtualnom razredu”.

MZO učiteljima predlaže da učenicima kontinuirano daju povratne informacije različitim metodama vrednovanja, no vrednovanje naućenog za sada nije obvezno.

Prema mišljenju Vlade RH i Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske djelatnici do daljnjega trebaju navedene aktivnosti i redovite poslove obavljati na radnome mjestu u školama, barem do uspostave pune funkcionalnosti sustava nastave na daljinu.

Zagrebačko sveučilište – studijski programi ‘na daljinu’

Zbog aktualnog epidemiološkog stanja u zemlji, rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras u petak je donio odluku da se od ponedjeljka 16. ožujka nastava na svim studijskim programima Sveučilišta odvija na daljinu.

Takvu odluku rektor je donio na temelju članka 13. Statuta Sveučilišta u Zagrebu i preporuka Kriznoga stožera Sveučilišta u Zagrebu vezano uz nCoV bolesti (COVID-19), priopćeno je iz rektorata.

Na taj će se način studentima omogućiti studiranje od kuće, a nastavnici će studentima biti dostupni elektroničkim putem.

Ove se mjere primjenjuju od ponedjeljka 16. ožujka 2020., uz očekivano trajanje od 14 dana.

Uputa sastavnicama Sveučilišta u Zagrebu od 11. ožujka vezano uz epidemiološku situaciju i dalje je na snazi, ističe se dalje u priopćenju.

Osigurati prihvat učenika razredne nastave, asistenti ostaju na raspolaganju

Za učenike razredne nastave koje roditelji nisu u mogućnosti ostaviti pod nadzorom kod kuće, ravnatelji trebaju osigurati prihvat. Učenici i u školi trebaju pratiti nastavu na Trećem programu HRT-a, jer za njih neće biti organizirana nastava, nego će pratiti obrazovni program na televiziji ili sudjelovati u nastavi ‘na daljinu’ uz praćenje učitelja.

Učenici koji koriste uslugu pomoćnika u nastavi, ističu iz Ministarstva, mogu je nastaviti koristi u školi ako učenik dolazi u školu ili kod kuće ako učenik ostaje kod kuće.

Međutim, u drugom slučaju potrebna je suglasnost roditelja i pomoćnika. Uslugu je moguće koristiti u vremenskom opsegu koji je potreban za praćenje nastave na daljinu, a najviše koliko je učenik koristio uslugu pomoćnika u nastavi u školi.

Iz MZO ističu da će se sve obavijesti paralelno objavljivati na stanicama Ministarstva, CARNET-a, Škole za život, Agencije za odgoj i obrazovanje, Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih.

Mjere poduzelo i pravosuđe

Preventivne mjere protiv širenja koronavirusa poduzelo je i Ministarstvo pravosuđa koje je svim kaznenim tijelima naložilo pojačano praćenje zdravstvenog stanja zatvorenika, ali i strože higijenske mjere.

Ministarstvo je intenziviralo suradnju s mjesno nadležnim zavodima za javno zdravstvo koji već od prije u suradnji s kaznenim tijelima provode predavanja o mjerama prevencija širenja zaraznih bolesti na kojima je dosad prisustvovala 366 službenika i službenica kaznenih tijela.

Osim toga, kaznenim tijelima dostavljen je i letak „Psihologija straha od zaraznih bolesti /koronavirusa“, s kojim su upoznati svi službenici i namještenici, odgovorio je Hini Stožer civilne zaštita na upit kakve se mjere provode u zatvorima kako bi se suzbila opasnost od širenja koronavirusa.

Uz pojačano praćenje zdravstvenog stanja zatvorenika i maloljetnika te pojačane mjere higijene osoba, prostorija i prostora s naglaskom na higijenu ruku i održavanje čistoće, kaznena tijela dodatno su opskrbljena zaštitnom opremom te se prate saznanja o koronavirusu.

Preventivne mjere odnose se i na pravosudna tijela kojima je Ministarstvo pravosuđa ukazalo na potrebu pojačane higijene osoba i svih prostora te održavanja čistoće, stoji u odgovoru.

Na najvećem, zagrebačkom Županijskom sudu doznaje se da će se u ponedjeljak znati hoće li uvoditi strože zaštitne mjere, ali da se “hitni zatvorski predmeti” neće obustavljati.

U Karlovcu ugostiteljski objekti radit će do 18 sati

U cilju sprječavanja širenja koronavirusa u Karlovcu, od subote se svim karlovačkim ugostiteljskim objektima do daljnjega se ograničava radno vrijeme do 18 sati, priopćio je u petak Stožer civilne zaštite grada Karlovca.

Dječji vrtići Grada Karlovca do daljnjega će raditi normalno, ali Stožer apelira na roditelje da djecu dovode u vrtiće samo ako nemaju alternativu. Pri dolasku i odlasku djece u vrtićima će se provoditi posebne mjere prevencije.

Stožer nadalje od tvrtke Autotransport Karlovac traži da redovito provodi dezinfekciju autobusa javnog prijevoza kao mjeru zaštite od širenja zaraze.

Velika Gorica također od ponedjeljka zatvara vrtiće

Stožer civilne zaštite Velike Gorice objavio je u petak da od ponedjeljaka osim prekida nastave u školama neće raditi ni vrtići, a nastava na velikogoričkom Veleučilištu izvodit će se putem interneta.

Prema mjerama koje je donio Nacionalni stožer za civilnu zaštitu, od ponedjeljka nema nastave u školama, ali u škole dolaze nastavnici i djeca o kojima ne mogu brinuti roditelji.

Stožer Velike Gorice odlučio je da se takva mjera primjeni i na vrtiće – za djecu koja nemaju s kime ostati kod kuće bit će organiziran prihvat u matičnim objektima.

Velikogoričko Veleučilište nastavu će izvoditi samo putem interneta.

U Pučkom otvorenom učilištu otkazani su svi obrazovni i kulturni programi, a o funkcioniranju ostalih ustanova u Velikoj Gorici Stožer će donijeti odluku prema preporukama s nacionalne i županijske razine.

Gradska uprava i sva komunalna poduzeća rade i dalje rade normalno, što znači da se sve komunalne usluge obavljaju i dalje prema ustaljenom rasporedu.

Preporučeno je otkazivanje svih javnih okupljanja u Velikoj Gorici bez obzira na broj ljudi.

Komentari