EPIDEMIJA U HRVATSKOJ 311 novooboljelih u posljednja 24 sata, U Splitu 79, Zagrebu 59, za dio zaraženih ne zna se izvor zaraze

U protekla 24 sata u Republici Hrvatskoj imamo 311 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Četiri su osobe preminule, rečeno je u srijedu na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite.

O konferenciji za medije Nacionalnog stožera pročitajte OVDJE

Primorsko-goranska županija

Novih 19 slučajeva zaraze koronavirusom zabilježeno je u Primorsko-goranskoj županiji, izvijestio je u srijedu županijski Stožer civilne zaštite u kojem sumnjaju na lokalnu transmisiju jer se za dio novooboljelih ne može utvrditi izvor zaraze.

Voditelj epidemiološkog odjela Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dobrica Rončević rekao je na konferenciji za novinare da zabrinjavaju slučajevi kod kojih se ne može naći objašnjenje zaraze pa se sumnja na lokalnu transmisiju.



Karlovačka županija

U posljednjih 24 sata u Karlovačkoj županiji zabilježen je 1 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2.

Od jučer u 12 sati do danas u 12 sati testirano je ukupno 96 osoba, od toga je pristigao 31 nalaz, od kojih je 1 pozitivan (pristiglo 15 nalaza za Karlovac i 16 za Ogulin). Očekuje se još 65 nalaza.

Radi se o zdravstvenom djelatniku (medicinska sestra OB Karlovac). Odmah po zaprimanju nalaza započela je epidemiološka obrada. Za sada su u samoizolaciji 3 doktora medicine, 11 medicinskih sestara i 5 nezdravstvenih djelatnika.

Ukupno su do sada u Karlovačkoj županiji oboljele 174 osobe. U samoizolaciji se nalazi 98 osoba i nisu zabilježena kršenja mjere samoizolacije.

Inspekcija SCZ Karlovac je dana 1. rujna na području grada Karlovca obavila nadzor nad 4 ugostiteljska objekta, 5 trgovačkih radnji, 1 novčarske institucije, 1 pekara. Za sve nadzore su sačinjene bilješke, a za pekarsku radnju izrečeno je usmeno upozorenje, priopćio je županijski stožer.

Osječko-baranjska županija

Sveukupno je, tijekom posljednja 24 sata, u KBC-u Osijek i Zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije testirano 289 osoba od kojih je 14 osoba pozitivno na koronavirus.

Iz Osijeka 9 te iz Antunovca, Belišća, Našica, Petrijevaca i Tenje po jedna osoba. 12 novozaraženih su uglavnom osamnaestogodišnjaci i školske kolegice i kolege koji su zajedno ljetovali u Zadru. Očekuju se nalazi još nekoliko njihovih kolega te bliskih kontakata.

Šibensko-kninska županija

U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije 9 je osoba pozitivno na koronavirus; pet osoba iz Knina, jedna iz Šibenika i Drniša te dvije osobe koje trenutno borave na području županije od kojih je jedna iz Brodsko-posavske županije a druga strani državljanin, Austrija.

Sedam osoba su kontakti već poznate oboljele osobe, a za dvije osobe epidemiološki izvidi su u tijeku. Većina oboljelih je mlađe životne dobi. U Šibensko-kninskoj županiji trenutno je 84 aktivna slučaja oboljenja od covida-19, od kojih se 8 osoba liječi na odjelu infektologije šibenske bolnice, dok ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji.

U posljednja 24 sata uzorkovano je 122 uzorka za testiranje na SARS-CoV-2 virus. Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 380 osoba koji su kontakti već poznatih oboljelih osoba, priopćeno je iz županijskog stožera.

Varaždinska županija

U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji zabilježena su četiri nova slučaja zaraze koronavirusom.

Riječ je o dvjema mlađim i dvjema starijim ženama koje su bliski kontakti ranije oboljelih osoba, priopćili su iz županijskog stožera civilne zaštite.

Brodsko-posavska županija

U posljednjem 24-satnom razdoblju na području Brodsko-posavske županije evidentirano je 11 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2. Broj zaraženih osoba prema prebivalištu (grad/općina): grad Slavonski Brod (5), grad Nova Gradiška (3) te po 1 osoba u općinama Velika Kopanica, Slavonski Šamac i Gundinci.

Ukupan broj zaraženih osoba s prebivalištem na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 403, dok je broj aktivnih slučajeva 125 (2 aktivne osobe manje u odnosu na jučerašnji dan). Hospitalizirano je 5 osoba (1 osobe manje u odnosu na prethodni dan), nema hospitaliziranih osoba na respiratoru. Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalazi 750 osoba (75 osoba više u odnosu na prethodni dan). U županijskom karantenskom objektu trenutno se nalazi 1 pozitivna osoba, priopćio je županijski stožer

Grad Zagreb

U Gradu Zagrebu zabilježeno je 59 novih slučajeva zaraze, priopćio je zagrebački stožer civilne zaštite.

Zagrebačka županija

Na području Zagrebačke županije u protekla 24 sata utvrđeno je devet novih slučajeva koronavirusa.

U odnosu na podatke od jučer oboljelo je devet osoba (1 Sveta Nedjelja, 4 Zaprešić, 1 Ivanić-Grad, 1 Sveti Ivan Zelina, 1 Brdovec, 1 Dubravica), a 12 osoba je izliječeno. Od novooboljelih osoba četiri slučaja povezana su s ljetovanjem na obali, dva su kontakti prethodno oboljelih, dok je za tri slučaja nejasna epidemiološka anamneza. Samoizolacija je propisana za 39 osoba.

Od početka pandemije evidentirane su 483 osobe s koronavirusom, izliječena je 321 osoba, a 11 ih je preminulo. Trenutno je aktivan 151 slučaj, priopćili su iz županije.

Vukovarsko-srijemska županija

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata je pet novooboljelih osoba pozitivnih na covid-19. Po dvije novooboljele osobe su iz Gunje i Županje, a jedna je iz Vinkovaca. Nema preminulih osoba, priopćio je županijski stožer civilne zaštite.

Koprivničko-križevačka županija

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost da je nakon pristiglih nalaza na području županije potvrđeno šest novih slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2, a riječ je o četiri osobe s koprivničkog te dvije osobe s đurđevačkog područja. Tri novozaražene osobe su kontakti ranije pozitivnih osoba, a za preostale tri osobe je u tijeku epidemiološka obrada.

Tri osobe proglašene su zdravima, a u ovom trenutku na području županije je ukupno 27 aktivnih slučajeva. U kućnoj samoizolaciji se nalazi 88 osoba. Od početka pojave virusa na području Koprivničko-križevačke županije zabilježeno je ukupno 149 slučajeva bolesti covid-19, priopćeno je iz županijskog stožera.

Bjelovarsko-bilogorska županija

Tijekom jučerašnjeg dana u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji na koronavirus je testirana 51 osoba, potvrđen je jedan novi slučaj zaraze, dok se 10 nalaza još čeka.

Novozaražena osoba je s područja grada Bjelovara, a epidemiološka obrada je u tijeku.

Trenutno je na području županije 11 osoba zaraženih koronavirusom, priopćili su iz županije.

Splitsko-dalmatinska županija

Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 729 obrađenih testova danas je 79 novooboljelih osoba pozitivno na covid infekciju i to iz Splita 46, Baške Vode 1, Dugopolja 1, Hrvaca 3, Hvara 1, Imotskog 4, Kaštela 2, Lećevice 1, Lovreća 1, Makarske 1, Marine 1, Muća 1, Omiša 1, Sinja 5, Solina 6, Trilja 1, Vrgorca 1 i Zmijavaca 2 osobe.

Od 79 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije 22 osobe su kontakti prethodno oboljelih osoba dok se ostali novooboljeli epidemiološki obrađuju. Ukupno 1521 osoba nalazi se u samoizolaciji.

Virovitičko-podravska županija

U Virovitičko-podravskoj županiji jedna je novozaražena osoba, a riječ je o muškaruc srednje životne dobi s blagim simptomima bolesti, priopćio je županijski stožer civilne zaštite.

Zadarska županija

11 je novih slučajeva zaraze koronavirusom na području Zadarske županije. Riječ je o kontaktima sa dosad oboljelim osoba, a novoboljele osobe su sa područja Grada Zadra (4) , Grada Benkovca (1) te općina Sali (2), Bibinje (1), Sv.Filip i Jakov (1), Posedarje (1) i Galovac (1). Svi uzorci testirani jučer u Domu za stare i nemoćne osobe Zadar su negativni, a danas se nastavlja testiranje dijela štićenika i djelatnika.

Tijekom jučerašnjeg dana ukupno je testirano 195 uzoraka, aktivni nadzor provodi se nad 802 osobe, a istekao je za 6375 stanovnika.

Od početka epidemije na području županije oboljelo je 490 osoba, ozdravilo ih je 314 , preminule su 4 osobe, a u ovome trenutku na koronavirus pozitivne su 172 osobe.

U Općoj bolnici u Zadru ukupno je hospitalizirano 18 bolesnika oboljelih od covid-19, 15 bolesnika je na covid 1 odjelu, te 3 bolesnika u covid JIL-u , od kojih jedan na respiratoru. U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske evidentirali su jedno kršenje mjere samoizolacije, priopćio je županijski stožer.

Ličko-senjska županija

Na području Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata nema novooboljelih osoba od covida-19.

Ukupno je oboljelo 69 osoba od covida-19 s područja Ličko-senjske županije od čega je 22 aktivna slučaja, 46 osoba je izliječeno te jedna osoba preminula.

U protekla 24 h testirane su 62 osobe.

Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije su 93 osobe. Policijski službenici PU ličko-senjske obavili su provjere poštivanja izrečenih mjera samoizolacije “covid 19” kojom prilikom nije utvrđeno kršenje/nepoštivanje izrečenih mjera, priopćio je županijski stožer civilne zaštite.

Istarska županija

Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 368 uzoraka briseva (192 za administrativne potrebe) na covid-19, od kojih je potvrđeno 9 novozaraženih osoba.

Jedna osoba je iz mjera samoizolacije. Kod 3 osobe radi se o uvezenom slučaju, boravak na području srednje Dalmacije.

Epidemiološka obrada je u tijeku za 5 osoba. Izliječeno je 8 osoba.

Trenutno je 76 aktivnih covid-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 240 osoba, priopćio je županijski stožer civilne zaštite.

Požeško-slavonska županija

U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 77 slučaja zaraze koronavirusom, 74 osoba se nalazi u kućnoj izolaciji, a 3 osobe su hospitalizirane. U samoizolaciji se nalazi 362 osobe, a ukupno je testirano 6110 osoba. Na posljednjem testiranju bilo je 150 uzoraka, od kojih je 1 pozitivan. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba, priopćio je županijski stožer.

Sisačko-moslavačka županija

Na današnji dan u Sisačko-moslavačkoj županiji sedam je novooboljelih osoba od zarazne bolesti covid-19. Riječ je o četiri osobe s područja grada Petrinje, dvije osobe s područja općine Lekenik, te jedna osoba s područja grada Hrvatske Kostajnice, priopćio je županijski stožer.

Roditelji masovno traže liječničke ispričnice kako djecu ne bi slali u školu

Nekoliko dana uoči početka vrlo neizvjesne školske godine, roditelji masovno od obiteljskih liječnika traže ispričnice na osnovi kojih će njihovo dijete nastavu pratiti online, od kuće umjesto u školi.

Traže ih slijedom upute HZJZ-a i Ministarstva zdravstva (MIZ) koja među ostalim propisuje da je za svaku izrazito osjetljivu osobu, bilo nastavnika ili učenika, kao i za osobu koja dijeli kućanstvo s izrazito osjetljivom osobom, potrebno pojedinačno razmotriti situaciju uzimajući u obzir aktualne epidemiološke okolnosti, te da odluku donosi liječnik primarne zdravstvene zaštite. Iznimka su izostanci učenika dulji od mjesec dana, o njima odlučuje liječnik školske medicine.

Više pročitajte OVDJE.

Za 9.30 zakazana je konferencija za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Objavljeni izvori zaraze u Hrvatskoj: Evo koji su na kontinentu, a koji su na obali

Hrvatski zavod za javno zdravstvo -HZJZ objavio je tjedno izvješće o koronavirusu s najnovijim brojkama i podacima od prošlog tjedna.

Najviše zaraženih u proteklom tjednu imala je Splitsko-dalmatinska županija – 672 nove oboljele osobe. Slijedi Grad Zagreb s 404 nova slučaja zaraze koronavirusom, a treća je Zadarska županija koja je u proteklom tjednu potvrdila 114 novih slučajeva, piše N1.

U proteklom tjednu oboljelo je 1948 osoba, hospitalizirano je njih 189. Prosječna dob oboljelih je 40,6 godina. Stopa potvrđenih slučajeva na 100.000 stanovnika je 47,6 posto. U posljednjih tjedan dana preminulo je 13 osoba, od toga je šest osoba bilo na respiratoru.

Više pročitajte OVDJE.

Komentari