Nacionalni stožer objavio: Danas u Hrvatskoj 2769 novih slučajeva zaraze, preminulo 15 osoba

Ilustracija Foto : Sasa Buric / CROPIX

U posljednja 24 sata zabilježeno je 2.769 novih slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 15.952.

Među njima je 1.049 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 82 pacijenta.

Preminulo je 15 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 49.316 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 546 preminulo. Ukupno se oporavilo 32.818 osoba od toga 1.908 u posljednja 24 sata.



U samoizolaciji je trenutno 27.940 osoba.

Do danas su ukupno testirane 49.4022 osobe, od toga 8.741 u posljednja 24 sata.

U Dubrovačko-neretvanskoj 56 novih slučajeva

Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježeno je 56 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a 24 osobe su izliječene, izvijestio je u subotu županijski stožer civilne zaštite.

Zaražena je 21 osoba iz Dubrovnika, osam ih je iz Metkovića, po pet iz Konavala, Župe dubrovačke i Ploča, po dvije iz Korčule i Trpnja, po jedna iz Blata, Opuzena, Orebića, Slivnog, Stona i Smokvice te dvije osobe koje nemaju prebivalište u županiji. Ukupno je zaražena 31 osoba muškog spola te 25 ženskih osoba, a za njih 31 utvrđena je epidemiološka veza.

Među 24 izliječene osobe njih je 17 iz Dubrovnika, tri iz Župe dubrovačke, dvije iz Metkovića te po jedna iz Orebića i Vele Luke.

U dubrovačkoj bolnici od koronavirusa liječe se trideset i dvije osobe, od kojih su četiri na odjelu intenzivne njege – dva na respiratoru, odnosno neinvazivnoj ventilaciji, a jedan na invanzivnoj ventilaciji. U samoizolaciji se nalaze 1167 osoba. Od jučer obrađeno je 196 uzoraka, a od početka pandemije ukupno 19.417.

Županijski stožer civilne zaštite i dalje apelira na građane da se drže svih mjera Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

U Šibensko-kninskoj 65 novih slučajeva

U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije 65 osoba je oboljelo od covid-19 infekcije.

Među njima su 7 korisnika Cvjetnog doma u Šibeniku, 17 osoba s prebivalištem na području Šibenika, 16 osoba s prebivalištem na području Knina, 14 s područja Drniša, 4 iz Vodica, po 2 iz Rogoznce i Bilica, te po jedna osoba s područja Murtera i Tisnoga. Također, zaražene je jedna osoba koja trenutno boravi na području naše županije, a prebivalište joj je drugdje.

Nažalost, preminula je ženska osoba starije životne dobi oboljela od COVID-19 infekcije. 16 osoba se liječi na odjelu infektologije šibenske bolnice. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji. Trenutno je 232 aktivnih slučajeva oboljenja od COVID-19 infekcije.

U posljednja 24 sata uzorkovano je 174 uzoraka za testiranje na SARS-CoV-2 virus. Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 563 osoba.

U Osječko-baranjskoj 208 novih slučajeva 

Tijekom posljednja 24 sata na području Osječko-baranjske županije bilježimo 208 novopozitivnih osoba od 543 testiranih u KBC-u Osijek i Zavodu za javno zdravstvo OBŽ.

Tijekom posljednja 24 sata inspektori Civilne zaštite proveli su 47 nadzora, a pojačani nadzor vršit će se i tijekom vikenda s naglaskom na večeras. Državni inspektorat, Civilna zaštita i Policija vršit će nadzor nad ugostiteljskim objektima s obzirom na mnogobrojne najave Halloween partyja koji nisu redovita ugostiteljska djelatnost, nego javna okupljanja koja su zabranjena.

U Lici 17 novih slučajeva

S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata 17 je novooboljelih osoba od covid-19.

Šest oboljelih osoba je s područja Gospića, 5 s područja Senja, 3 s područja Otočca, 2 s područja Novalje te jedna iz Karlobaga. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih osoba.

Ukupno je oboljela 551 osoba od COVID-19 s područja Ličko-senjske županije od čega je 205 aktivnih slučaja, 324 osobe su izliječene te 22 osobe preminule.

U posljednja 24h provedeno je testiranje nad 54 osobe. Pod aktivnom nadzorom/mjerom samoizolacije je ukupno 333 osobe.

U Brodsko-posavskoj 129 novih slučajeva

Prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, u zadnja 24 sata na području Brodsko-posavske županije zabilježeno je 129 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 od čega su dvije osobe s prebivalištem u drugoj županiji.

Nakon jučerašnjih 127 pozitivnih osoba, ovo je do sada najveći broj zaraženih osoba u 24-satnom razdoblju u Brodsko-posavskoj županiji od početka epidemije.

U Zagrebu 840 slučajeva

Gradu Zagrebu je danas ponovno rekordno velik broj novozaraženih u Hrvatskoj i otkriveno je 840 novih slučajeva.

U protekla 24 sata u Službi za kliničku mikrobiologiju NZJZ Dr. Andrija Štampar obavljeno je 1511 testiranja na SARS-CoV-2. Epidemiolozi NZJZ Dr. A. Štampar u razdoblju od 20 sati 29. listopada do 20 sati 30. listopada zabilježili su 840 novooboljelih osoba, a uspješno je kontaktirano 669 osoba.

Od navedenog, 306 osoba je od prethodnih dana, a 363 osobe su od 30. listopada. Mjera samoizolacije izrečena je 804 osobe.

U Sisačko-moslavačkoj županiji 25 novih slučajeva

Sisačko-moslavačkoj županiji na današnji dan je 25 novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID-19.

Riječ je o jedanaest osoba s područja grada Siska, pet osoba s područja grada Petrinje, tri osobe s područja grada Gline, dvije osobe s područja grada Kutine, dvije osobe s područja općine Popovača, jednoj osobi s područja grada Novske te jednoj osobi s područja općine Lipovljani.

U Karlovačkoj 46 novih slučajeva

U posljednjih 24 sata u Karlovačkoj županiji imamo 46 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2. Epidemiološka obrada je u tijeku. Testirano je 237 osoba.

Ukupno je do sada u Karlovačkoj županiji oboljelo 1257 osoba. U samoizolaciji se nalazi 563 osoba.

U OB Karlovac se liječi 46 COVID pozitivnih pacijenata. U odnosu na jučerašnje izvješće, 2 novoprimljena i 1 otpuštena na kućno liječenje. Nitko nije na respiratoru. U samoizolaciji se nalazi 121 djelatnik OB Karlovac, od čega 100 zdravstvenih i 21 nezdravstveni djelatnik.

U OB Ogulin na COVID odjelu leži 17 pozitivnih pacijenata. U samoizolaciji se nalazi 51 djelatnik bolnice, od toga 18 pozitivnih.

U Koprivničko-križevačkoj 79 novih slučajeva

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako je nakon pristiglih nalaza izuzetih uzoraka testiranih na SARS–CoV-2 virus, na području županije u općoj populaciji potvrđeno 79 novih slučajeva bolesti COVID-19.

Dio nalaza još se uvijek očekuje, u skladu s dinamikom obrade rezultata, a epidemiološka obrada kontakata novooboljelih osoba je u tijeku.

Zbog povećanog priljeva izuzetih uzoraka koji svakog dana stižu u Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar“ i Hrvatski zavod za javno zdravstvo, obrada uzoraka na SARS–CoV-2 virus s područja Koprivničko-križevačke županije može trajati i više od 48 sati od primitka.

Na području Koprivničko-križevačke županije trenutno je aktivno 236 slučajeva bolesti COVID-19, a 31 osoba je ozdravila. Od početka pojave koronavirusa na području županije zabilježeno je ukupno 663 slučajeva bolesti COVID-19.

U Požeško-slavonskoj 158 novih slučajeva

Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 158 slučajeva zaraze koronavirusom, 142 osobe nalazi se u kućnoj izolaciji, a 16 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 501 osoba, a ukupno je testirano 12.462 osobe.

Na posljednjem testiranju obrađeno je 184 uzorka, od kojih je 12 pozitivnih. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.

U Dalmaciji se spremaju za crni scenarij

Dalmacija se priprema za crni scenarij i još više novozaraženih – nekoliko je opcija ako situacija u splitskom KBC-u eskalira. Ako KBC popuni svih 148 kreveta rezerviranih za oboljele od koronavirusa, ostali bi mogli biti hospitalizirani izvan Splita.

U Primorsko-goranskoj županiji 121 novih slučajeva 

U Primorsko-goranskoj županiji u protekla 24 sata potvrđena je zaraza koronavirusom kod još 121 osobe, od 795 testiranih, doznaje se u subotu iz županijskog Stožera civilne zaštite.

Ozdravila je 51 osoba, pa je u toj županiji sada aktivan 1051 slučaj Covida -19.

Udjel osoba pozitivnih na koronavirus u ukupnom broju testiranih je 15 posto, manje od jučerašnjeg, kada je taj udjel bio 22 posto.

Prema podacima iz Kliničkog bolničkog centra Rijeka, u toj bolnici liječi se 30 oboljelih od Covida-19.

Na Klinici za infektivne bolesti su 22 bolesnika sa srednje teškim simptomima, a u Centralnom respiracijskom centru je 8 bolesnika, od kojih tri osobe trebaju pomoć respiratora.

U Zagrebačkoj županiji 117 novih slučajeva 

U posljednja 24 sata na području Zagrebačke županije zabilježeno je 117 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a među novooboljelima je i troje korisnika doma za starije u Jakovlju.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo, u Zagrebačkoj županiji trenutno je 1916 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom, a u odnosu na jučer, 175 osoba je izliječeno.

Zagrebačka županija izvijestila je u priopćenju i da najveći broj novooboljelih, njih 22, s područja Velike Gorice, u Zaprešiću ih je 17, u Samoboru i Jastrebarskom je po 15 novooboljelih. U Svetom Ivanu Zelina ih je 12, a po sedmero u Ivanić-Gradu i Dugom Selu, dok druga mjesta bilježe manje brojeve novooboljelih.

Samoizolacija je propisana učenicima 13 razreda osnovnih te 3 razreda srednjih škola. Također, u domu za starije u Jakovlju su pozitivna 3 korisnika, a u tom domu traje epidemiološka obrada.

U Istri 36 novih slučajeva 

U Istri je u posljednja 24 sata potvrđeno novih 36 slučajeva zaraze koronavirusom, od toga se kod pet osoba epidemiološki radi o uvezenim slučajevima, a jutros je u pulskoj bolnici umrla 91- godišnja žena, izvijestio je u subotu istarski Stožer civilne zaštite.

“Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 307 uzoraka briseva na covid -19 kojom prilikom je potvrđeno 36 novozaraženih osoba s područja županije. Kod pet osoba epidemiološki se radi o uvezenim slučajevima i to u tri slučaja iz Rijeke te po jedan iz Slovenije i Mađarske, kod 23 osobe radi se o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe dok je epidemiološka obrada u tijeku za 8 osoba” – naveo je načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Dino Kozlevac.

Izvijestio je da je jutros u pulskoj Općoj bolnici umrla 91- godišnja žena sa značajnim kroničnim bolestima.

Neslužbeno se doznaje kako je riječ o ženi koja spada među tri pacijenta s Odjela pulmologije koja su prije tjedan dana zaražena koronavirusom, zbog čega je 20 zdravstvenih djelatnika od prošlog petka u samoizolaciji.

Tijekom petka izliječena je 21 osoba, trenutno je u Istri 302 aktivnih covid-19 pozitivnih osoba dok se u mjerama samoizolacije nalazi 674 osoba.

“Po nekoj našoj procjeni, situacija bi za koji dan trebala ući u fazu smirivanje te bi broj novozaraženih uskoro trebao početi padati. Razumijem zabrinutost građana kada vide brojke u ostatku zemlje i kad se najavljuju nove, strože mjere, no pozivam ih da budu odgovorni i disciplinirani jer samo ćemo tako poboljšati epidemiološku situaciju” – poručio je Kozlevac.

Dalmacija se priprema za crni scenarij i još više novozaraženih, ali o aktiviranju COVID bolnice na Križinama još se ne razmišlja

Na grobljima redari

Na groblju Mirogoj već se danas očekuje gužva. Iz tog razloga na grobljima su covid redari koji osiguravaju provođenje epidemioloških mjera.

“Na svim gradskim grobljima bit će otprilike 200 covid redara, a samo groblje Mirogoj bit će opremljeno s njih 70”, rekao je Ante Lončar, covid redar.

Komentari