Nacionalni stožer objavio: U Hrvatskoj je 357 novih slučajeva zaraze, preminule su tri osobe

Ronald Gorsic / CROPIX

U Republici Hrvatskoj u protekla 24 sata imamo 357 slučajeva zaraze koronavirusom, rekao je ministar zdravstva, Vili Beroš, na konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Preminule su tri osobe, iz Zadra, Vinkovaca i Splita.

Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas je ukupno 2.560. Među njima je 212 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 11 pacijenata.

Do danas je ukupno zabilježeno 9.549 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 180 preminulo, a 6.809 se oporavilo. U samoizolaciji je trenutno 8.770 osoba. Do danas je ukupno testirano 162.301 osoba, od toga 2.065 u posljednja 24 sata.

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježeno je 12 novih slučajeva

Riječ je o dvije ženske osobe i jednoj muškoj osobi iz Dubrovnika koji su kontakti prethodno poznatog slučaja, 6 muških osoba iz Metkovića (od kojih su 4 kontakti ranijih slučajeva), jednoj ženskoj osobi iz Metkovića također kontaktu ranijeg slučaja. Zaražena je i jedna muška osoba iz Vela Luke, te jedna osoba s prebivalištem u Zagrebu koja je trenutno na području Župe dubrovačke. Izliječeno je 10 osoba – četiri iz Dubrovnika, dvije iz Korčule, dvije koje nemaju prebivalište u našoj županiji, te po jedna iz Konavala i Župe dubrovačke.

U OB Dubrovnik hospitalizirano je 7 osoba pozitivnih na koronavirus, a od početka pandemije na analizu je poslano 9070 uzoraka. U samoizolaciji se nalazi 381 osoba, a u posljednja 24 sata nisu utvrđeni slučajevi kršenja mjere samoizlacije. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 62 slučaja kršenja samoizolacije, priopćio je županijski stožer.

U Karlovačkoj tri nova slučaja

Karlovačkoj županiji u posljednjih 24 sata od ukupno 92 pristigla nalaza, imamo 3 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2. Radi se o jednoj mlađoj ženskoj osobi iz Karlovca koja je kontakt već prije oboljele osobe te jednoj muškoj osobi starije životne dobi iz Draganića također kontakt već prije oboljele osobe. Jedna mlađa muška osoba s prebivalištem na području općine Draganić zarazila se na području druge županije gdje je i u samoizolaciji i nema kontakata u našoj županiji, priopćio je županijski stožer.

Ukupno je do sada u Karlovačkoj županiji oboljelo 170 osoba i trenutno su 33 aktivna slučaja. U OB Karlovac na hospitalizaciji se nalaze 4 osobe.

U samoizolaciji se nalaze 164 osobe.

U Koprivničko-križevačkoj četiri nova slučaja

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako su od pristiglih nalaza potvrđena 4 nova slučaja zaraze koronavirusom, a jedna je osoba ozdravila. U ovom trenutku je ukupno 28 aktivnih slučajeva na području županije.

Tri novooboljele osobe su s koprivničkog i đurđevačkog područja i razvili su simptome nakon kontakta s ranije zaraženim osobama, a jedna osoba je s križevačkog područja po povratku s ljetovanja. U tijeku je epidemiološka obrada novooboljelih osoba, a trenutno se 110 osoba nalazi u kućnoj samoizolaciji, priopćio je županijski stožer.

U Šibensko-kninskoj 15 novih slučaja 

U protekla 24 sata na području Šibensko-kninske županije 15 osoba oboljelo je od zarazne bolesti covid-19; osam osoba ima prebivalište na području Grada Knina, dvije na području Grada Drniša, te po jedna u Šibeniku, Vodicama, Skradinu i Kistanjama, priopćio je županijski stožer civilne zaštite.

U Zagrebačkoj 11 novih slučajeva

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije do petka, 28.08.2020. do 11:00 sati evidentirana je 421 osoba kojoj je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer radi se o trinaest osoba više, a šesnaest je osoba izliječeno. Na području Zagrebačke županije trenutno je aktivno 126 slučaja. Do sada su ukupno izliječene 284 osobe, a 11 ih je preminulo, priopćio je županijski stožer.

U Splitsko-dalmatinskoj 114 novih slučajeva

Jedna je osoba umrla, a 114 ih je novopozitivno na koronavirus u Splitsko-dalmatinskoj županiji, priopćio je u petak županijski Stožer civilne zaštite.

Prema izvješću KBC-a Split umro je 60-godišnji muškarac, koji je uz niz drugih komorbiditeta bio pozitivan i na Covid infekciju.

  Županijski Nastavni zavod za javno zdravstvo naveo je da je u 24 sata ukupno obrađeno 878 testova.

 Od 114 novozaraženih Covid infekcijom iz Splita ih je 62, Kaštela – sedam, Imotskog i Sinja – po šest, iz Prološca, Solina i Omiša – po troje. Po dvoje ih je zaraženo u Makarskoj, Trogiru, Dugom Ratu, Dugopolju, Hrvacama, Otoku i Cisti Provo, a po jedna osoba u Supetru, Dicmu, Klisu, Podbablju, Podgori, Podstrani, Postirama, Runovićima, Segetu i Zmijavacima.

“Od 114 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije 38 osoba su kontakti prethodno oboljelih osoba dok se ostali novooboljeli epidemiološki obrađuju.

Ukupno 1337 osoba trenutno se nalazi u samoizolaciji.

Među njima i ravnateljica županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Željka Karin, nakon saznanja da je član njezine obitelji pozitivan na koronavirus. “Po saznanju te informacije Karin je obavila testiranje na Covid-19 infekciju, a po pristiglom rezultatu testa potvrđeno je da  nije pozitivna. Poštujući sve epidemiološke mjere, Željka Karin se nalazi u samoizolaciji”, priopćili su ranije danas iz županijskog Stožera CZ.

Na bolničkom liječenju nalazi se 48 COVID pozitivnih osoba u KBC-u Split dok se tri osobe nalaze na respiratoru, a četiri u karanteni.

U Brodsko-posavskoj 27 novih slučajeva

U posljednjem 24-satnom razdoblju na području Brodsko-posavske županije evidentirano je 27 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 što je do sada najveći broj novozaraženih osoba na dnevnoj razini. Broj zaraženih osoba prema prebivalištu (grad/općina): grad Slavonski Brod (14), općina Staro Petrovo Selo (4) te po 1 osoba s područja grada Nove Gradiške i općina Davor, Vrbje, Oriovac, Brodski Stupnik, Bebrina, Sibinj, Bukovlje i Klakar.

U Gradu Zagrebu zabilježen je 71 novi slučaj zaraze koronavirusom

Na području Grada Zagreba u protekla 24 sata zabilježen je 71 novi slučaj zaraze koronavirusom, a trenutno su u Zagrebu aktivna 594 slučajeva dok je 1427 ljudi u samoizolaciji, izvijestio je u petak Stožer Civilne zaštite Grada Zagreba.

U prethodna 24 sata obavljeno je 384 testiranja, a među zaraženima 22 su povratnici s godišnjih odmora, devet su kontakti ranije oboljelih, a jedan je negativne epidemiološke anamneze, kazala je zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Sandra Šikić.

Među oboljelima devet je došlo iz BiH, a jedan iz Francuske. dok j sedam obrada u tijeku.

U samoizolaciju je poslano 226 osoba.

“I danas je broj novozaraženih u Zagrebu na istoj razini kao i proteklih dana, ali kako će biti dalje to ovisi o nama i o svakom pojedincu. Lokalnu transmisiju možemo sami smiriti i poboljšati situaciju”, rekla je Šikić.

U Osječko-baranjskoj četiri nova slučaja

Sveukupno je, tijekom posljednja 24 sata, u KBC-u Osijek i Zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije testirano 320 osoba od kojih su 4 osobe pozitivne na koronavirus. Jedna je s područja Općine Gorjani, druga s područja Općine Čepin, treća iz Belog Manastira, a četvrta osoba je iz Osijeka.

Trenutno je u KBC-u Osijek hospitalizirano 17 oboljelih od koronavirusa od kojih je i dalje jedan pacijent na respiratoru.

Epidemiolozi su u samoizolaciju stavili tri nova kontakata, pa su trenutno na području naše županije u samoizolaciji 302 osobe.

Policijska uprava osječko-baranjska potvrdila je kršenje samoizolacije prema jednoj dojavi na području Osijeka, a samoinicijativno su provjerili 36 osoba i nisu utvrdili kršenje mjere samoizolacije i to na području Osijeka.

I inspektori Civilne zaštite obilaze teren, nadzor su vršili na 20 lokacija od kojih je na pet utvrđeno kršenje propisane mjere maksimalnog broja osoba u prostoru. Za ova su kršenja izdali upozorenja, javili su iz županijskog stožera civilne zaštite.

U Ličko-senjskoj dva nova slučaja

Na području Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata dvije su novooboljele osobe od covida-19. Jedna oboljela osoba je s područja grada Gospića dok je druga s područja općine Perušić. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata.

Ukupno je oboljelo 55 osoba od covida-19 s područja Ličko-senjske županije od čega je 15 aktivnih slučajeva, 39 osoba je izliječeno te jedna osoba preminula.

U protekla 24 sata testirane su 24 osobe, a u samoizolaciji je 81 osoba, priopćio je županijski stožer civilne zaštite.

U Požeško-slavonskoj županiji dva nova slučaja

Trenutno je aktivno 40 slučaja zaraze korona virusom (COVID-19), 38 osoba se nalazi u kućnoj izolaciji, a 2 osobe su hospitalizirane. U samoizolaciji se nalazi 257 osoba, a ukupno je testirano 5478 osoba. Na posljednjem testiranju bilo je 106 uzoraka, od kojih su 2 pozitivna. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.

U Bjelovarsko-bilogorskoj nema novih slučajeva

Do sada nema potvrđenih novih slučajeva zaraze koronavirusom u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

Čekaju se nalazi za 52 osobe.

Trenutno je u županiji 11 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom budući da su se dvije osobe oporavile i skinute su s evidencije oboljelih.

U samoizolaciji su 133 osobe, objavio je županijski stožer.

U Zadarskoj 23 nova slučaja 

Na području Zadarske županije 23 su nova slučaja zaraze koronavirusom, a jedna je osoba preminula, javio je županijski stožer.

Devetoro novozaraženih je iz općine Kali, a uglavnom je riječ o starijim osobama koje su bile u međusobnom kontaktu. Osam je novooboljelih iz grada Zadra, tri su osobe iz općine Sv. Filip i Jakov, dvije iz općine Sukošan i jedna s područja općine Zemunik Donji.

Na Covid JIL odjelu Opće bolnice Zadar noćas je preminula starija ženska osoba koja je bila kronični bolesnik. U samoizolaciji je 659 osoba, nadzor je istekao za njih 6066, a tijekom jučerašnjeg dana testirana su 224 uzorka. U Općoj bolnici Zadar ukupno je hospitalizirano 17 pacijenata oboljelih od koronavirusne bolesti, od kojih je troje na respiratoru.

U Vukovarsko-srijemskoj sedam novih slučajeva

Vukovarsko-srijemskoj županiji je sedam novih pozitivnih osoba na covid-19 (četiri su osobe iz Vrbanje i po jedna osoba iz Vinkovaca, Županje i Cerne), a jedna osoba je preminula.

U Sisačko-moslavačkoj četiri novooboljele

Na današnji dan u Sisačko-moslavačkoj županiji četiri su novooboljele osobe od zarazne bolesti covid-19. Jedna osoba je s područja grada Novske, dok su tri osobe s područja grada Petrinje te je kod svih osoba poznat izvor zaraze, priopćio je županijski stožer civilne zaštite.

U samoizolaciji ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije

Ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko dalmatinske županije, prim.dr.sc. Željka Karin od danas se nalazi u samoizolaciji nakon saznanja kako je član njene obitelji pozitivan na koronavirus.

Više pročitajte OVDJE.

U Istarskoj 9 novih slučajeva

Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 472 uzoraka briseva (330 za administrativne potrebe) na covid-19, od kojih je potvrđeno 9 novozaraženih osoba.

U 6 slučajeva radi se o osobama iz mjera samoizolacije, bliski kontakt već poznatih pozitivnih osoba. Kod 2 osobe radi se o uvezenom slučaju, boravak na području srednje Dalmacije. Za 1 osobu u tijeku je epidemiološka obrada.

Trenutno je 94 aktivnih covid-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 312 osoba, priopćio je županijski stožer civilne zaštite.

U Primorsko-goranskoj sedam novih slučajeva

Na području Primorsko-goranske županije u posljednja 24 sata potvrđeno je sedam novih slučajeva zaraze koronavirusom. Riječ je o kontaktima i povratnicima s godišnjeg odmora, izvijestio je županijski stožer civilne zaštite.

Prema podacima Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti, Hrvatska je po stopi oboljelih na 100.000 stanovnika stigla na neslavno peto mjesto. Kod nas je na 100.000 ljudi zaraženo njih – 74, čime smo pretekli Francusku u kojoj je ta brojka 70.

Primjera radi, prvi susjedi Slovenci imaju 20 zaraženih na 100.000 stanovnika, a Mađari tek pet.

Najlošije u EU-u kotira Španjolska sa 192 zaražena na 100.000 stanovnika, slijedi Malta sa 123, Luksemburg sa 102 i Rumunjska s 84,8 zaraženih.

Hrvatska se našla na listi ‘crvenih zemalja’ 

Od 1. rujna Hrvatska će se naći na listi ‘crvenih zemalja’ u Slovačkoj uz Francusku, Španjolsku, Nizozemsku, Belgiju i Maltu. Ne preporučuje se putovanje ni u Grčku.

Ljudi koji se vraćaju iz zemlje visokog rizika nakon 1. rujna morat će proći desetodnevnu karantenu, javlja ruski portal Pravda.

Ministar zdravstva Marek Krajčí ukazao na broj uvezenih slučajeva zaraze novim koronavirusom u Slovačku. U kolovozu, rekao je, takvi slučajevi čine oko 24 posto ukupnog broja.

Komentari