Energetska pića uskoro bi se mogla prodavati pod posebnim pravilima: Liječnica objasnila zašto su ona opasna za dječji organizam

screenshot Nova TV

Ministarstvo zdravstva pokreće međuresornu radnu skupinu koja bi trebala utvrditi pravila za novu regulaciju konzumacije energetskih pića od strane maloljetnika i djece. Detalje o tome kakve su izmjene u planu otkrila je dr. sc. Lea Pollak iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Smrt 13-godišnjeg dječaka u Zagrebu nakon što je popio veću količinu energetskog pića, potaknula je na promjene pravila kojima se regulira konzumacija takvih napitaka.

Prodaja energetskih pića maloljetnicima regulirat će se jednako kao i prodaja duhanskih i alkoholnih proizvoda, odnosno zabranit će se prodaja mlađima od 18 godina, otkrila je dr. sc. Lea Pollak iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Dodala je da se nada kako će takav zakon uskoro stupiti na snagu. ”Očekujemo da bi se to moglo donijeti po ubrzanom postupku”, dodala je.


Najveći je problem, kaže Polla, reklamiranje takvih pića.

”Te reklame se prikazuju kao crtići i nešto što je prihvatljivo djeci. Djeca ne razumiju da je opasno i da konzumacijom tih napitaka mogu dovesti u opasnost svoje zdravlje. Veliki je problem i kofeina, šećera i meteosantina budući da proizvođači ubacuju unutra i vitamine B skupine kako bi mogli na te proizvode staviti zdravstvene tvrdnje”, pojašnjava Pollak.

Istaknula je i da je važno educirati roditelje o štetnosti energetskih napitaka na dječji organizam.

”Roditelji moraju biti upoznati da konzumacija energetskih napitaka zbog količine kofeina, koji je dopušten maksimalno tri grama po kilogramu tjelesne mase djeteta, može kobno utjecati na organizam djeteta budući da kofein na neki način podiže organizam djeteta, a taurini, koji se nalaze u takvim napitcima, jako brzo spuštaju svu energiju i i dovode do kolapsa”, zaključila je dr. Lea Pollak za Dnevnik Nove TV.


Komentari