Štern: Nafta je na granici najviše cijene zbog kojeg cijelo čovječanstvo pati i trpi

Od danas je prosječna cijena spremnika skuplja za 4,5 kn, spremnik dizela poskupio je u prosjeku 1,5 kn, a spremnik plina 2,5 kuna. Nije riječ o drastičnim poskupljenjima, no ono što nas zanima jest odgovor na pitanje kakva je energetska budućnost Hrvatske.

Plin – energent budućnosti naziv je međunarodne konferencije na kojoj će stručnjaci iz plinske industrije raspravljati o opskrbi Europe plinom, prednostima i nedostacima LNG-a te energetskoj sigurnosti Hrvatske.

O energetskoj budućnosti Hrvatske Davor Štern govorio je u HRT-ovom Studiju 4 u kojem je rekao da nijedna konferencija ne može dati odgovor na to pitanje.

Rekao je kako je konferencija dobro pripremljena, bit će nekoliko stranih stručnjaka, a razgovor će biti o budućnosti plina kao energenta.



“Često se govori o novim izvorima energije, obnovljivim izvorima energije, međutim plin zauzima čvrsto mjesto kao nekakav prijelazni energent dok se ne dogodi puno bolje i jače. Plin je već preuzeo primat nad ugljenom, očekuje se da će preuzeti primat nad naftom i naftnim derivatima”,objasnio je Štern.

Štern: Cijene se skoro uvijek formiraju temeljem vijesti 

“Plin prati cijenu nafte. To je jedna od stvari o kojoj ću govoriti na plinsko-energetskoj konferenciji. U nekakvoj budućnosti, u svijetu u kojem će biti preko 10 milijardi ljudi, mora se vratiti ili starim temeljnim vrijednostima ili izmisliti nešto novo. Kad govorimo o cijenama, one se skoro uvijek formiraju temeljem vijesti”, rekao je Štern.

Dodaje kako je pod navalom lažnih vijesti, fake news izveo izvedenicu “fake value”, lažna vrijednost.

“Jedno je cijena, a drugo vrijednost. Nafta je danas, po mom dubokom uvjerenju, na granici najviše cijene koja bi se trebala dopustiti proizvođačima jer je u njoj sadržan toliki profit zbog kojeg cijelo čovječanstvo pati i trpi”, rekao je Štern.

Smatra kako to nije dobro ni proizvođačima jer svaka promjena cijene njima ruši njihovo dugoročno ulaganje, perspektivu ulaganja u nova nalazišta.

“Nama kao potrošačima isto tako ne odgovaraju stalne promjene cijena. Pitanje vrijednosti energije i energenata vrlo brzo će se morati naći na stolu ljudi koji odlučuju u svijetu”, rekao je Štern.

Štern: Tržišna ekonomija ima svoje limite

Dodao je kako nije zagovornik dogovorne ekonomije, socijalizma, no naglasio je da tržišna ekonomija ima svoje limite.

“Neoliberalizam je pokazao da u tim limitima moramo naći nešto novo kako ne bismo bili žrtve prevelikog apetita. Danas cijene energenata određuje Wall Street, a ne proizvođač. Tu se mora svijet odmaknuti od toga i početi stvari nazivati pravim imenom. Svaka roba ima svoju vrijednost. Ta vrijednost se sastoji od troškova proizvodnje, prerade, transporta itd. Ove basnoslovne zarade preko kojih se milijarde u džepove, nemam ništa protiv Bliskog istoka i šeika, ali su to puste milijarde koje su se tamo slile, to su milijarde koje smo svi mi platili”, rekao je Štern za HRT.

Komentari