Brodić za Otvoreno: Već dvije godine traje okrupnjavanje i preslagivanje na tržištu plinskih distributera

“Gotovo dvije godine već traje okrupnjavanje i preslagivanje na tržištu plinskih distributera”, kaže Ivan Brodić urednik portala Energy press za Otvoreno i dodaje kako je već 2017. godine njemački RWE preuzeo formalno vlasništvo nad Komunalcem i Koprivnica plinom za 51 milijun kuna. Nakon toga je ista tvrtka preuzela distributera plina iz Sv. Nedjelje, a nešto kasnije Geoplin je preuzeo lokalne distributere u Hrvatskom zagorju”.

Naime, Grad Koprivnica prodaje dodatnih 25 posto udjela u tvrtkama Koprivnica plin i Koprivnica opskrba. Početna cijena na javnom natječaju iznosi 16,8 milijuna kuna.

Jedini kupac RWE?

Pretpostavlja se kako će se na danas raspisani natječaj javiti samo RWE, koji ionako potpuno kontrolira obje tvrtke. Početna cijena udjela u Koprivnica plinu, tvrtki za distribuciju koja je vlasnik plinovoda, iznosi 14 milijuna kuna, a 25 posto udjela u Koprivnica opskrbi procijenjeno je na 2,8 milijuna kuna.

Brodić podsjeća kako su sve te transakcije pratile kritike analitičara i konkurencije o tome kako se radi o značajno preplaćenoj vrijednosti. “Međutim, s izuzetkom Zadra i Šibensko-kninske županije, na ionako malom hrvatskom tržištu, zastupljenost plina u kućanstvima i industriji geografski je raspoređena na području sjeverno od Save”, podsjeća Brodić koji kaže kako motiv za sudjelovanje u preslagivanju treba tražiti u pozicioniranju kojim će neka kompanija biti jedini ili jedan od dva konkurenta HEP-u.



Naš sugovornik dodaje kako je to na tržištu na kojem se ne vidi značajniji kapacitet rasta, barem u poslu s kućanstvima, legitimna poslovna logika. “Najlogičnije bi bilo da te udjele kupi RWE, obzirom već ima udjele u tvrtkama, kao što bi zbog povezanosti infrastrukture bilo logično od RWE- a nastaviti kupovati plinske distributere u tom dijelu Hrvatske”, objašnjava.

Brodić dodaje kako valja pohvaliti lokalnu upravu Koprivnice što želi debirokratizirati ovaj segment tržišta, povećati efikasnost te potaknuti modernizaciju infrastrukture, što je za privatnog vlasnika nužnost u optimizaciji poslovanja.

“No, teško je vjerovati politici kako si je odlučila samo ukinuti bankomat za kupovinu glasova, pa se valja zapitati nije li samo počelo nedostajati novca?”, pita se naš sugovornik.

Komentari