Emotivan govor ukrajinskog predsjednika: Na dan kad je Rusija izvršila invaziju Ukrajina je ‘ponovno rođena’

Foto: Screenshot/ Facebook

Predsjednik Volodimir Zelenskij u srijedu je u emotivnom govoru održanom u povodu obilježavanja 31 godine neovisnosti rekao da je Ukrajina “ponovno rođena” na dan kad je Rusija izvršila invaziju na zemlju 24. veljače te da će Ukrajinci vratiti anektirani Krim i okupirana područja na istoku.

U ranije snimljenom govoru koji je emitiran na dan kada Ukrajina slavi Dan neovisnosti i obilježava šest mjeseci otkako je Rusija započela svoju invaziju na tu zemlju, Zelenskij je rekao kako Ukrajina više ne smatra da će kraj rata nastupiti kada bude mir, već kada Kijev pobijedi.

“24. veljače u 4 sata ujutro u svijetu se pojavio jedan novi narod. Taj narod tada nije rođen, nego je ponovno rođen. Narod koji nije plakao, vrištao, niti se preplašio. Koji nije bježao. Nije odustajao. I nije zaboravio”, rekao je.

Četrdesetčetverogodišnji predsjednik i ratni vođa održao je govor u svojoj prepoznatljivoj ratnoj uniformi ispred središnjega kijevskog spomenika neovisnosti koji simbolizira odvajanje Ukrajine od Sovjetskog Saveza



“Što je za nas kraj rata? Prije smo govorili: mir. A sada kažemo: pobjeda”, kazao je Zelenskij.

Ulice u središtu Kijeva u srijedu ujutro bile su neuobičajeno prazne nakon višednevnih upozorenja o mogućim novim ruskim raketnim napadima na veće ukrajinske gradove.

Sjedinjene Države su uoči obilježavanja Dana neovisnosti upozorile da bi Rusija mogla iskoristiti godišnjicu za pojačane napade na ukrajinsku civilnu infrastrukturu i na vladine objekte. SAD potiče sve svoje državljane koji se još nalaze u Ukrajini da napuste tu zemlju.

Zamjenik američkog veleposlanika pri UN-u Richard Mills u utorak je na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a posebno upozorio Rusiju da “svijet prati poteze kako se približavamo Danu neovisnosti Ukrajine”.

“Ovo ne bi trebalo posebno isticati… molim vas, ne bombardirajte škole, bolnice, sirotišta ni domove”, rekao je. “Nastavit ćemo se i dalje zalagati za utvrđivanje odgovornosti za sva kršenja međunarodnog prava.”

https://www.facebook.com/zelenskiy.official/videos/1234561037397083

Komentari