EMA potvrdila: Johnson&Johnson može izazvati paralizu, no u zanemarivom broju slučajeva

Twitter

Europska agencija za lijekove (EMA) objavila je kako će Guillain-Barre sindrom (GBS) biti naveden kao rijetka nuspojava cjepiva Johnson&Johnson.

Sindrom će biti naveden i uputi o lijeku kako bi se podigla svijest među zdravstvenim radnicima i osobama koje se cijepe ovim cjepivom.

Guillain-Barre sindrom je rijedak neurološki poremećaj kojem imunološki sustav tijela oštećuje živčane stanice što može rezultirati bolovima, utrnulošću i slabošću mišića, a u najtežim slučajevima može se javiti i paraliza. Većina osoba se u potpunosti oporavi.

EMA-in odbor za sigurnost (PRAC) pručilo je 108 slučajeva GBS-a zabilježenih diljem svijeta do 30. lipnja, kada je više od 21 milijuna ljudi primilo ovo cjepivo. Među tim izvješćima zabilježen je jedan smrtni slučaj.



Nakon procjene dostupnih podataka, PRAC je zaključio da je moguća uzročno-posljedična veza između cjepiva Johnson&Johnson i Guillain-Barreovog sindroma.

Iako je riječ o jako rijetkoj pojavi, zdravstveni radnicie trebali bi biti spremni prepoznati simptome ovog sindroma kako bi se na vrijeme uspostavila dijagnoza te kako bi se što prije počelo s liječenjem.

Osobe koje su se cijepile ovim cjepivom trebale bi zatražiti medicinsku pomoć ako primijete simptome koji su povezani s ovim sindromom.

EMA navodi da simptomi koji upućuju na Guillain-Barreov sindrom uključuju:

  • slabost u ekstremitetima
  • dvostruki vid ili otežano kretanje očiju
  • poteškoće s gutanjem, govorom ili žvakanjem
  • problemi s koordinacijom i nesigurnost
  • poteškoće u hodu
  • trnci u rukama i nogama
  • slabost u udovima, prsima ili licu
  • problemi s kontrolom mjehura i radom crijeva

Korist nadmašuje rizik?

Unatoč tome, iz EMA-e poručuju kako “Koristi cjepiva Johnson&Johnson i dalje nadmašuju rizike od cijepljenja”.

Također, EMA je proučavala i je li GBS povezan s cjepivom Vaxzevria (ranije AstraZeneca). Podaci o proizvodu tvrtke Vaxzevria sada uključuju upozorenje o GBS-u, a PRAC i dalje pomno prati ovaj problem.

Komentari