Ekonomski analitičar: Tomaševićeva pozicija je gora nego pozicije uobičajenog stečajnog upravitelja

screenshot N1

Ekonomski analitičar, stručnjak za krizni menadžment Danko Sučević, govorio je o obvezama i problemima koje čekaju novog Zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića.

“Pozicija gradonačelnika Tomaševića puno je gora nego pozicija uobičajenog stečajnog upravitelja. Zagreb sa svojih 13 milijardi kuna proračuna i četiri milijarde kuna prihoda Holdinga uvjerljivo je najveća organizacija u Hrvatskoj pored INA-e.

Zagreb i Holding veći su i po broju zaposlenih od zbroja svih građevinskih firmi ili zbroja svih najvećih turističkih firmi. Doći u tu poziciju bez nekog ozbiljnog upravljačkog iskustva vrlo je nezavidno”, rekao je Danko Sučević.

Zagreb je relativno neuspješna organizacija

Naglasio je kako se radi se o veličini problema kojim treba upravljati.



“Kada bi to bila uspješna organizacija, to bi bilo lakše, no Zagreb je relativno neuspješna organizacija. Zagreb nije u stanju podmirivati svoje redovne obveze. Dvije milijarde kuna dopsjelih obveza nisu plaćene. Dospjele obveze, to zna svaki poduzetnik, morate platiti, inače će vas netko blokirati. Sadašnja ekipa, vidim u medijima, fokusira se na politiku. Opstrukcije na tom nivou su moguće i može se dogoditi da se četiri godine vrtimo u krug ili da nazadujemo.

Možemo je strano tijelo u Hrvatskoj politici, nitko ustvari ne želi njihov uspjeh. Oni su tek relativno nedavno nastali, a etablirane stranke potencirat će njihove neuspjehe, kako bi pokazali da taj izbor nije dobar”, kazao je Sučević.

Tomašević može očekivati povećano zabušavanje u gradskim firmama
Naglasio je kako se može očekivati i da dođe do određene vrste bojkota unutar gradskih firmi.

“Imate ljude u Čistoći, ZET-u, Holdingu, Zrinjevcu koji će jednostavno lagano, sporo raditi. Bijeli štrajk – do sada smo sporo radili, a sada ćemo još sporije. To je realna opasnost na koju gradonačelnik i njegova ekipa moraju biti spremni”, rekao je Sučević za N1.

Komentari